Egy oázis Amszterdam üzleti negyedében ez az extravagáns épület, amit a világ legjobb felhőkarcolójának választottak. A győzelem nem meglepetés, de a bolgár 3. hely annál inkább.

Holland épülethez, az amszterdami Valley-hoz került az egyik legnagyobb presztízsű felhőkarcoló díj, az Emporis Skyscraper Award. A három toronyból álló, vegyes használatú (irodákból, lakásokból, boltokból és kulturális szervezetekből álló) épületet a világhírű MVRDV stúdió tervezte, a dizájnt főleg a – Hollandiából egyébként fájóan hiányzó – hegyek-völgyek ihlették.

Sok szögből egy jókora szilkára emlékeztet az Amszterdam nemzetközi üzleti negyedében, a Zuidasban található épület, amelyet több mint hatszáz nevező közül választotta ki győztesnek a nemzetközi szakértőkből álló zsűri – ezzel a díj 22 éves történetében másodszor nyert hollandiai ház. A kritérium szerint 2021-ben átadott, legalább száz méter magas épületek indulhattak.

A győztes Valley (a fejléc után itt is):

A zsűrit elsősorban a Valley extravagáns dizájnja győzte meg: az üveghomlokzat izgalmas átmenetet képez a kiálló kőburkolattal és erkélyekkel, a központban egy nyilvános terasz áll, erről a „völgyről” kapta nevét az épület.

A sziklás kinézetnek és a kiugró elemeknek köszönhetően nincs két egyforma lakás a 75 ezer m²-es épületben.

További jó pontokat adott a zsűri a rengeteg környezetbarát technológia alkalmazásáért, és mert az épület máskülönben kissé zord széleit 13 ezer féle növénnyel és fával ültették be. Ezeknek köszönhetően a Valley a következő években fokozatosan egyre zöldebb lesz, mígnem eléri a végső megjelenését. De – a zsűri szavaival – már a Valley már most is

„olyan, mint egy oázis a szabványos irodaépületekből álló üzleti negyedben. Nemcsak kiemelkedő építészeti állítás, de jó példa a fenntartható és klímabarát építkezésre is.”

A top tíz:

Az MVRDV instant landmark épületet tervezett, így nem meglepő a győzelme, ahogy a New York-i 111 West 57th Street második helye sem. A SHoP Architects épülete a legmagasabb a listán: 435 méteres, ezzel jelenleg a város harmadik legmagasabb toronyháza.

Ez a világ legvékonyabb felhőkarcolója látványos, mindössze 1:24-es szélesség:magasság aránnyal. Éppen ez az „elegáns, ugyanakkor dráma” forma – amely még Manhattanben is kiemelkedőnek számít – győzte meg a zsűrit is.
111 57th West – Fotó David Sundberg

Meglepő ugyanakkor a harmadik helyezett: az A&A Architects szófiai NV Tower épülete, a lista történetének első bolgár toronyháza, ami top tízbe került. A tervezési koncepció a bányászatból indul ki, ami a fejlesztő Minstroy Holding főtevékenysége.

Természetes kristályokra és hegyekre emlékeztet a dizájn, mi több, minden egyes emeletet egy-egy kristályáról neveztek el, és annak a színeivel tervezték meg.

A zsűri méltatta a „holisztikusan harmonikus projektet”, ami tükrözi a környezetét, ezzel tökéletesen illeszkedik a városképbe.

NV Tower - Fotó: Assen Emilov

Láthatjuk: az első ötben négy épület éppcsak eléri a száz métert, ez nyomatékosítja, hogy a fenntarthatóság, az innováció és az okos tervezés kritériumai sokkal fontosabbak a felhőkarcolók jövőjében, mint a hajsza az új szuperlatívuszokért.

„Rengeteg minden mást is figyel a zsűri, mint a mindig magasabbra építést – jegyezte meg Daniel Schuldt, az Emporis vezető menedzsere. – Az elmúlt években sokat változott a felhőkarcolók tervezése és kivitelezése, de az is, ahogy a közvélemény megítéli őket.”

A 4. helyezett Antares Tower (fotó: David Guija) és a 6. Varsó Tower (fotó: Ghelamco Poland):

A BundangDoosan (5.) – Fotó: Time of Blue, Dongwook Jung

A 7. Premier Tower (fotó: Peter Clarke) és a 8. Sven (fotó: Lester Ali):

A 9. One Park Drive (fotó: Altan Akbyijik) és a 10. CIBC Square (fotó: James Brittain):

Az Emporis az építőiparban tevékenykedő német adatszolgáltató cég, amely egyidős a 2000 óta kiosztott díjjal. A zsűri tagjai világszerte felkért szakértők, akik esztétikai és tervezési szempontokat is figyelembe vesznek.

(Forrás, fotók: Emporis Skyscraper Award, fejléckép: Valley - Fotó: Marcel Steinbach)

Ez is érdekelhet:

Lehengerlően néz ki New York legnagyobb, tisztán elektromos felhőkarcolója

New York egyik új ikonja lehet a metropolisz legnagyobb tisztán elektromos épülete, nettó zéró emisszióval, egészséges épület alapelvekkel, tökéletesen illeszkedve a városképbe.

Ez a világ öt legmagasabb, jelenleg épülő toronyháza

A világ 25 legmagasabb, most épülő toronyházából 20 Kínában lesz – de a két legmagasabb pont nem. Melyikük előzi majd meg a Burdzs Kalifát, és mi a baj a szupermagas felhőkarcolókkal?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Négy villanymotorral és hegyomlásnyi nyomatékkal itt az elektromos Mercedes G-osztály

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés