Nem akarod, hogy bírjanak? Mutatjuk, mit csinálj!

Korábban már megmutattuk, mik azok a tulajdonságok, amelyekkel mások szemében azonnal szimpatikusabbnak tűnhetünk, most viszont olyan jellemvonásokat mutatunk be, amelyekkel éppen az ellenkező hatást érhetjük el.

Íme, 9 olyan dolog, amit mások nem fognak bírni bennünk. Vagy mi nem fogunk bírni másokban.

1. Alváshiány

Ha kialvatlanok vagyunk, sokkal, de sokkal kevésbé tűnünk szimpatikusnak mások szemében.

2010-ben svéd és holland kutatók tesztalanyoknak olyanfotókat mutattak, amelyeken kétféle csoprt tagjai voltak láthatók. Egyik csoporthoz tartozók előző este nyolc órát aludtak, a másik csoport tagjai viszont 31 órája ébren voltak. Nem meglepő, de az alváshiányos csoport tagjait a tesztalanyok sokkal kevésbé találták szimpatikusnak. Egy másik kutatásban az olyanok azzal indokolták a döntést, hogy a kialvatlanok sápadtabbak, szomorúbba, mint azok, akik aludtak.

2. Testbeszéd

Egy 2016-os kaliforniai tanulmány szerint azok a testtartások, amelyekben erősnek szeretnénk látszani, mások szemében kevéssé szimpatikussá fog tenni bennünket, és ez a helyzet a nem nyitott, elzárkozó testtartásokkal is. Ha valakivel karba tett kézzel beszélget velünk, az pont ilyen.

3. Stressz

Legyél laza és szimpibbnek fogsz tűnni.

Egy 2013-ban Finnországban, Dél-Afrikában, Angliában és a Balti-államokban végzett kutatás szerint férfiak kevésbé találták vonzónak azokat a nőket, akikben magasabb szinten volt jelen a kortizol nevű stresszhormon. A férfiak előtt természetesen nem volt ismert, ki mennyire stresszes, de úgy fest, ez tudat alatt mégis hatással volt arra, mennyire találják az adott hölgyeket szimpatikusnak.

4. Túl boldognak látszol

A boldog, elégedett nőket a férfiak rendszerint vonzónak találják, de fordítva nem feltétlenül működik ugyanígy. Egy kanadai egyetem 1000 személy részvételével végzett egy kutatást: nekik is fotókat mutattak férfiakról és nőkről. Kiderült, hogy a nők a túlságosan vidám és feltűnően boldog férfiakat kevésbé találták megnyerőnek, míg férfiaknak az nem jött be, ha egy nő túl büszkének tűnt.

5. A humorérzék hiánya

Egy 2009-es kaliforniai tanulmány szerint a humorérzék olyan tulajdonság, ami szimpatikussá tehet bennünket mások szemében, viszont kevésbé tűnünk majd szimpinek, ha semmi humorunk. Ez a tulajdonság ráadásul nem nemi hovatartozás kérdése, a férfiak és nők egyaránt antipatikusnak érzik, ha valakinek semmi humora.

6. Lustaság

Egy 2004-es tanulmányban régészhallgatókat kértek fel, hogy osztályozzák, a csoporttársaik mennyire vonzók. A hallgatók közös gyakorlaton vettek részt, a kurzus elején és végén is le kellett adniuk osztályzataikat, és az derült ki, hogy akit a közös munka során lustának találtak, azokat a kurzus végén kevésbé szimpatikusnatalálták.

Nem szexi, ha tohonya vagy és lusta.

7. Nem jó az illatod

A tudomány szerint olyan partnert választunk magunknak, aki genetikailag nem különbözik tőlünk sokban – és ezt a döntést gyakran a másik testszaga alapján hozzuk meg.

A New Mexico Egyetem 2006-os kutatása bebizonyította, hogy ha egy heteroszexuális pár két tagjának MHC-ja hasonló, a két fél annál kevésbé találja egymást vonzónak és annál többször lépnek félre.

(Az emberi MHC (gyakran használt elnevezése: Human Leukocyte Antigen – HLA-komplex) a humán genom egyik legfontosabb régiója, amely fontos szerepet játszik a fertőző betegségek leküzdésében, az autoimmun betegségek kialakulásában, a szerv- és szövetátületésben és a veleszületett immunitás szabályozásában. A humán MHC első teljes géntérképét 1993-ban közölték, amit 1999-ben a Human Genom Project keretében meghatározott első, szekvenciaalapú géntérkép követett.)

Ugyanakkor az is kiderült, hogy ha nagyon különbözik a másik testszaga a sajátunktól, akkor kevésbé fogjuk vonzónak találni.

8. Őszintétlenség

Ha azért füllentenél, hogy vonzóbbnak tűnj, inkább ne tedd!

Egy 2006-os kanadai kutatás során résztvevők részinformációkat kaptak különböző személyekről. Ebben intelligensként/nem intelligensként, függetlenként/vagy mások anyagi segítségére szolulókként, illetve őszinteként/hazudósként mutatták be őket. Ezek után a résztvevők további kritériumok ismeretében osztályozták az alanyokat. Az derült ki, hogy a legvonzóbb, legszimpatikusabb tulajdonságnak az összes tulajdonság közül az őszinteség számított.

9. Cigaretta és sok pia

2016-ban Belgiumban 200 heteroszexuális hölgynek mutattak fotókat férfiakról, illetve adatokat is közöltek róluk. A kutatásból kiderült, hogy a nemdohányzó férfiakat vonzóbbnak találták a dohányzóknál, és a kocadohányosoknál – főleg akkor, ha hosszú távú partnerként gondoltak rájuk.

Azokat viszont, akik egyáltalán nem ittak, vagy nagyon gyakran fogyasztottak alkoholt, kevésbé találták vonzónak, mint azokat, akik alkalmanként felhörpintenek egy-két pohárral. Ez nem olyan rossz hír azoknak, akik nem cigiznek, ellenben alkalmanként szívesen megisznak pár pohár finom italt.

És ezt olvastad már?
A Xiaomi robotporszívóját bátran nevezhetjük a háztartások gyöngyszemének