96 százalékuknál működött a dolog. Neked is segíthet.

A II. világháborúban komoly gondot okozott az amerikai légierőnél, hogy a vadászpilóták nem jutottak elég alvásidőhöz. Ez a kialvatlanság a bevetések során pontatlanságban öltött testet, ez pedig azt jelentette, hogy könnyebben lelőtték őket, elhibázták a célpontot, vagy a saját kollégáikat lőtték le.

Nagyon fontos volt tehát, hogy elég alvásidőhöz juttassák a pilótákat.

A hadsereg egy Bud Winter nevű szakértőhöz fordult, hogy kifejlesszen egy módszert, ami segíthet „megtanítani” a pilótákat gyorsabban elaludni. A korábban amerikai futballedzőként dolgozó férfi egy pszichológia professzorral működött együtt, hogy a játékosai relaxáltabbak lehessenek, és jobban teljesítsenek nyomás alatt is.

Winter ugyanehhez a trükkhöz folyamodott:

hat hét gyakorlás után a pilóták 96 %-a 120 másodperc alatt aludt, akkor is, ha a körülmények nem voltak ideálisak alvás számára. Akkor is, ha előtte kávéztak. Akkor is, ha ültek.

Ha pilótáknál ment ilyen körülmények között, akár neked is segíthet. Így működik:

1. Helyezkedj el kényelmesen

Ha az ember ágyban fekszik, akkor ez már meg is van. Ha nem, akkor próbáld megtalálni a lehető legkényelmesebb pozitúrát.

2. Lazítsd el az arcod

Az arcunkban 43 izom működik, és stressz esetén ezek befeszülnek, dolgoztatjuk őket, és így akadályozzák az alvást. Ha sikerül ellazítani az arcunkat, azzal azt üzenjük a testünknek, hogy minden rendben van. Lazítsuk el a nyelvünket, az arcizmokat, a homlokot, a rágóizmokat, a füleket, a szemhéjat.

3. Ejtsük le a vállunkat

Vegyünk egy mély lélegzetet, és engedjük el a bennünk lévő feszültséget. Ugyanígy lazítsuk el a kézfejet, a tenyerünket.

4. Lazítsuk el a lábakat

Menjünk végig a jobb lábunk izmain: comb, térd, vádli, boka, talp, lábujjak. Tudatosan lazítsuk el mindet. Ezt csináljuk meg a bal oldalon is. Közben ügyeljünk, hogy a korábban ellazított részek se feszüljenek be újra.

5. Tisztítsuk ki az elménket 10 másodpercre

Aki nem meditál, annak ez nehéz lehet. Pár másodperc után az elme elvándorol és jönnek a mindennapi teendőkhöz kapcsolódó gondolatok: Reggel ki kell rakni a szemetet. Fel kell hívni holnap XY-t. Találkozni kell anyuval, fel kell adni a csekket és hasonlók.

Winter azonban egy relaxációs techinikával rukkolt elő. Arra kérte a pilótákat, hogy képzeljék el a következőt:

Egy kellemes tavaszi napon egy csónak alján fekszel, ami finoman ring egy csodaszép tó vizén. A kég eget nézed és a fehér fellegeket. Ne hagyd, hogy más gondolat megzavarjon. Koncentrálj erre a gondolatra és közben ne mozdulj. Csak kapaszkodj ebbe a képbe és 10 másodpercig élvezd.

Volt egy másik alvást generáló fantázia is:

Képzeld azt, hogy egy hatalmas, fekete selyem függőágyban fekszel, és akármerre nézel, feketeség vesz körül. Ezt a képet is tíz másodpercig tartsd a fejedben.

A harmadik trükk, hogy azt ismételgeted magadban: ne gondolkodj, ne gondolkodj, ne gondolkodj…

És ennyi. Ha a test izmai lazák, és 10 másodpercre kikapcsolhat az elme, elkezdődik az alvás. Fontos, hogy ezt a módszert a pilóták hat hétig gyakorolták, és ezek után 96 százalékuknak sikerült 120 másodperc elteltével elaludniuk.

Ha nem megy az alvás, érdemes lehet tenni vele egy próbát.

Ezekre az alap dologokra feltétlenül figyelj, ha a szabadban akarsz edzeni nyáron

Mert akkor sem kell lemondani az mozgásról, ha a nyár ránk rúgta az ajtót.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában