Az legócskább kajákat felvonultató rendezvények rangsorát az elmúlt években kétségkívül a karácsonyi vásárok vezették. Mióta Budapesten szinte minden sarkon belefutni néhány ünnepi köntösbe csomagolt bódéba, a színvonalat elég mélyről kell visszahozni. De a Szent István Bazilikánál felhúzott adventi forgatag évek óta jó nyomon jár, hogy javítsanak a renomén.

Idén pedig úgy néz ki, hogy tényleg nem csak programokban, de gasztronómiában is szintet léptek, köszönhetően 1-2 tényleg nívós kitelepülőnek.

Például Wossala Rozinának és a Kishusomnak, akik a Bestia mellett képletesen és konkrétan is összebútoroztak az Unicummal.

A frissen készülő ételek közt találunk például Black beef burgert, amit tintahal tintával feketére színezett buciban, saját fűszerezésű hússal és Unicumos szósszal kínálnak.

De ugyanitt kóstolhatunk Gourmet black dogot is, amibe a ropogósra sült, nagyon ízletes kolbász mellett különleges eljárással készített Unicum kaviár is kerül.

A Kishusom standnál a sültkolbász vonalra is ráerősítettek: a pont tökéletesen sós-csipős kolbász mellé Unicul szilvás chutneyt kap az éhes vásározó.

De készül a pop-up konyhán tintahal tintás bucira halmozott ratatouille is.

Az pedig különösen jó hír, hogy a rögtönzött korcsolyapálya többi oldalán is találunk izgalmas kínálatot. A Kishusommal szemközti csücsökben például egész nap frissen készítik a füstölt lazacot.

Egy sarokkal arrább pedig a Gastro-hackes srácok hegesztenek a Garázs BBQ névre keresztelt kis bódéjukban. Czinege Tamáséknál penge marhaszegy, tépett húsos wrap és bagel buciba pakolt friss, sült gomolya a menü, de valószínűleg ezeknek akármilyen kombinációt percek alatt elénk varázsolják.

Ráadásul mikor ott jártunk, épp egy random olívaolaj kótolóba is belecsöppentünk - venyigén füstölt, majd úgy préselt olíva olaját eddig még úgyse kóstoltuk.

Természetesen a lángos-kürtős kalács-forralt bor örök triumvirátusáról se kell lemondani, talán ki se nyitna a vásár nélkülük.

Az idén hét éves Adventi Ünnep a Bazilikánál nem csak szerintünk pangébb egy átlag kirakodóvásárnál: a legjobb karácsonyi vásárok versenyén, a brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási oldal által szervezett közönségszavazáson Európa negyedik legjobbja lett.

Nem csodálkozunk: a kínálat egyre erősebb, az óránkénti 3D-s fényfestés a Bazilika falán pedig még azoknak is földbe gyökerezi a lábát, aki egy kiadós vacsora után sétált át lélek- és kézmelegítő forralt bort kortyolni a térre.

Ki tudja, mi lett volna, ha még az igazi osztrák kaiserschmarrnt (azaz császármorzsát) is sikerül adaptálni?!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Így lettem villanyborotva-hívő – Braun S9 Pro+-teszt

Itt az a Xiaomi, ami szembeszáll a csúcstelefonokkal

További cikkeink a témában
Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli
Hirdetés