Megint olyan állatokról lesz szó, akik okosabbak, mint néhány ember.

A Tel-avivi Egyetem kutatói öt nílusi repülőkutyát fertőztek meg, majd műholdas nyomkövetővel, gyorsulásmérővel, infravörös kamerával kísérték figyelemmel őket, valamint vérvizsgálatokat is végeztek, és azt találták, hogy

az állatok a gyulladás legapróbb tüneteinek jelentkezése esetén fajtársaiktól is elkülönülnek.

A tudósok szerint ez az elkülönülés jelentősen csökkenti annak lehetőségét, hogy a denevérekben előforduló kórokozók akár közvetlenül, akár más fajok közbeiktatásával emberre is átterjedjenek.

„Azt figyeltük meg, hogy a beteg denevérek távol tartják magukat a kolóniától, és nem hagyják el a barlangot. Ez arra enged következtetni, hogy ember csak akkor találkozhat beteg denevérrel, ha behatol az élőhelyükre vagy elpusztítja azt” – mondta Joszi Jovel, a Tel-avivi Egyetem idegtudományi kutatásvezetője.

A kutatásban szintén részt vevő Maja Vejnberg azt emelte ki, hogy a denevérek nagyon közösségi állatok, a beteg egyedek viszont természetük ellenére távol tartják magukat a többi állattól. Ez teljesen idegen viselkedés ezektől az állatoktól, mert az evolúció arra tanította meg őket, hogy együtt maradva nagyobb biztonságban vannak a ragadozóktól, így ösztöneiknek azt kellene diktálniuk, hogy leplezzék fertőzöttségüket, és a csoporttal maradjanak.

„Teljesen világosan kiderült, hogy a beteg állatok eltávolodnak társaiktól, és még hátrálnak is, ha más denevérek közelednek hozzájuk” – folytatta Vejnberg, hozzátéve, hogy minden, amit az emberek a koronavírus-járvány kezdete óta csinálnak – társadalmi távolságtartás, karantén, elkülönülés – a denevérekre ugyanúgy jellemző.

Ez is érdekelhet:

Több tiszteletet a denevéreknek!

Nagyon fontos ökológiai szerepük van, és dollármilliárdos hasznot hajtanak.

(Forrás: The Times of Israel, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában