Környezetvédő aktivisták szerint ez is kevés.

Annak tükrében, hogy hozzávetőleg egymillió fajt fenyeget a kipusztulás veszélye, az ENSZ szakértői felszólították a világszervezet tagállamait, hogy helyezzék környezeti védelem alá szárazföldi és tengeri területeik 30%-át 2030-ig

– többek között erről tettek közzé környezetvédelmi javaslatokat hétfőn a készülő biodiverzitási egyezményének tervezetéről tárgyaló felek.

Környezetvédő aktivisták ugyanakkor nehezményezték, hogy a tervezet „nem elég merész” – jelenleg a szárazföldi és a tengeri térségek 17%-a, illetve 7%-a áll valamilyen mértékű védelem alatt.

Az egyéb régiókban csak kevés korlátozás szab gátat a tengerek túlhalászásának, a vadvilág életterét csökkentő fejlesztési projekteknek, a bányászatnak és az ipari szennyezésnek. További kihívásokat jelentenek e tekintetben a klímaváltozáshoz kapcsolódó kihívások, ideértve a szélsőséges időjárási viszonyokat, a tengervizek elsavasodását és az aszályokat.

A megfogalmazott huszonegy javaslat a többek között célkitűzéseket tartalmaz még

  • a növényvédő szerek használatának korlátozására,
  • a műanyaghulladék csökkentésére, illetve
  • 200 milliárd dollár (60 ezer milliárd forint) éves környezetvédelmi támogatás folyósítására a fejlődő országoknak.

Környezetvédők szerint ezek az elképzelések nehezen lesznek megvalósíthatóak. Hozzátették, hogy a különböző célkitűzések arra biztathatják az országokat, hogy „kimazsolázzák” a számukra megfelelőket, és figyelmen kívül hagyják a többit.

A javaslatokról 196 ország képviselői fognak szavazni a kínai Kunming városában október 15-én tartandó ENSZ-konferencián, alig egy hónappal a világszervezet glasgow-i klímakonferenciája előtt.

Eközben...

A jegesmedvék már nem tudnak hova menni

Olvadni kezdett, ráadásul a véltnél gyorsabban a jegesmedvék utolsó menedéke.

18,3 fokot mértek az Antartikán, amikor ott 3,7 fok körül kellene lennie

Ez rekord, az új csúcs pedig összhangban van a klímaváltozással.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hooters-dolgozó a nap csaja
További cikkeink a témában