Nem gondoltuk eddig se túl egészségesnek a cukrozott, túlságosan feldolgozott kajákat, de ez új.

Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját. Brit, amerikai és ausztrál kutatók a Royal Society Open Science című tudományos lap friss számában írták le vizsgálatukat, amelyben önkéntesek részvételével tanulmányozták a többek között a belga gofri, a milk shake és a cukrozott reggelizőpelyhek hatását.

Bár a nyugati világban élők többsége tudja, milyen veszélyeket rejt a túlságosan feldolgozott ételek fogyasztása – túlevés, elhízás, más egészségi problémák –, a tudósok még keresik a választ, hogy miért esik olyan nehezünkre ellenállni az egészségtelen kajáknak.

Az új kutatáshoz száztíz önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak, és egészségesen étkeztek. Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészségtelen ételeket fogyasztanak. Az önkéntesek véletlenszerűen kiválasztott csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatásig, a többiek viszont zsíros húsokat, szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek. Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket.

A memóriateszteken gyengébb eredményt értek el azok, akik egy hétig egészségtelenebb ételeket ettek. Ennél is fontosabb azonban, hogy közvetlenül egyetlen egészségtelen fogás elfogyasztása után az agy hippokampusz nevű területe elégtelenül működött.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hippokampusz szerepet játszik az étvágy szabályozásában. Egy adag belga gofri elfogyasztása után azonban nem tudta rendesen ellátni ezt a feladatot, az önkéntesek nem kaptak jelzést, hogy fejezzék be az evést, mert már jóllaktak. Az evés abbahagyása helyett tovább faltak.

Egy hét ilyen lakmározás után az önkéntesekben megmaradt az egészségtelen ételek élvezetének emléke, miközben a kevésbé élvezetes ételek emlékei törlődtek. Az eredmény az volt, hogy nehezen álltak ellen a nem egészséges fogások csábításának.

Vagyis a nyugati étrenden élőknél a memória gyengülése és az étvágykontroll romlása összefüggést mutatott.

Ez is érdekelhet:

A Burger King penészes hamburgerrel reklámozza magát

Van benne ráció, de akkor is, nem a penészes Whopper láttán fogunk rohanni hozzájuk enni.

(Forrás: Medicalxpress, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A mesterséges intelligenciával az otthoni wifid is megtáltosodik

Négy gamer eszköz, amivel igazán teljes lehet a játékélmény

Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli

További cikkeink a témában
Magyar lakásba magyar bútort – és ne is akármilyet, minőségit!
Hirdetés