Spoiler: nem a szívroham.

A szex nemcsak élvezetes dolog, de élettanilag is kifejezetten hasznos tevékenység, hiszen számos területen jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre – többek között immunrendszer-erősítő, fájdalomcsillapító és rákmegelőző hatással bír, és persze boldogsághormonokat szabadít fel, vagyis a pszichére is hat.

A szexnek ugyanakkor van egy sötétebb oldala is, nem gyakran ugyanis halálos kimenetelű is lehet. A Westminsteri Egyetem patológusa, David Gaze a The Conversation hasábjain arról ír, hogy mi lehet a háttérében annak, ha az együttlét tragédiával ér véget, akár már közben vagy közvetlenül utána:

„A legtöbb esetben a szexuális tevékenység fizikai megterhelése, a vényköteles gyógyszerek (például a merevedési zavarok kezelésére szolgálók), vagy az illegális drogok, mint a kokain, vagy azok együttesen a felelősek.”

Hozzáteszi, hogy az ilyen esetek rendkívül alacsonyak, a hirtelen halálesetek mindössze 0,6%-át teszik ki, vagyis annyira nagyon nem kell aggódni azoknak sem, akik a Gaze által említett dolgokkal élnek.

Egy idén januárban közzétett, több mint 6800 hirtelen halálesetet elemző tanulmányba ugyanakkor arra jutottak, hogy csak az esetek 0,2%-ban következett be a halál szex közben, vagy az azt közvető egy órán belül. Az elhunytak átlagéletkora 38 év volt, az érintettek 35%-a pedig nő, és érdekes módon nem a szívroham bizonyult a leggyakoribb haláloknak: az esetek 53%-ában a hirtelen fellépő szívritmuszavar bizonyult halálosnak.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nézz szét a házban, amibe cápa csapódott, vagy akár vedd is ki!
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!