Már vizuálisan is eléggé szennyező a legtöbb ilyen csúnyapulcsi, de most kiderült, hogy a gyakorlatban sem túl jó a bolygónak a karácsonyi pulcsik gyártása.

A Hubbub környezetvédelemmel foglalkozó charity-je végezte el a Guardian-en publikált kutatást, mely szerint a hóemberes-rénszarvasos-mikulásos ünnepi pulóverek nagyban szennyezik a környezetet. Az alapítvány 108, kifejezetten karácsonyi ruha anyagát vizsgálta meg, melyek 11 különböző bevásárlóutcából és online webshopból származnak.

A kutatásuk eredménye szerint a ruhák

részben vagy teljes egészében műszálas anyagokból készültek,

mellyel a fast fashion egyik legvisszataszítóbb példáinak bélyegezte meg őket az alapítvány. December 13-a, a mai nap pedig kifejezetten a karácsonyi pulcsik vásárlásának nemzeti napja Angliában; ezen a napon többmillió brit vásárol ilyen pulóvert magának.

A gázos a karácsonyi mintás ruhákkal az, hogy a legtöbben csak az ünnepi időszak alatt vásárolják és hordják őket; az év többi részében ugyebár nem. És a kutatás arra is rávilágít, hogy a legtöbben minden évben egy új darabot vesznek maguknak az ünnepek alatt, nem pedig a már meglévő tavalyit hordják újra.

A Plymouth Egyetem nemrég közétett tanulmánya szerint a műszálas anyagok elképesztően károsak a környezetünkre: csak egyetlen mosással 730 ezer mikroműszálat eresztenek ki magukból az ilyen anyagú ruhák, ötször annyit, mint például a pamut-poliészter keverékből készült darabok.

Sarah Divall, a Hubbub projekt-koordinátora így foglalja össze a helyzetet:

Természetesen szeretnénk, ha az emberek fantasztikusan éreznék magukat az ünnepi időszakban és kedvük szerint öltöznének, de annyival jobban és környezettudatosabban is lehetne ezt csinálni. Például nem kéne mindig újat venni, mivel a fast fashion már enélkül is annyira problémás a környezetre nézve. Azt javasoljuk, hogy ha lehet, akkor vásárolj second hand boltokban, turkálóban vagy cserélj karácsonyi pulcsit egy ismerősöddel, ha unod a régit.

A mi javaslatunk pedig egész egyszerűen annyi, hogy ne vegyél ilyet, mert egyrészt csúnyább, mint viccesebb, másrészt meg minek.

És ezt olvastad már?
Ez a lány komoly érv lenne Bali mellett