Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha lakásfelújításra vagy építkezésre adnánk a fejünket, de nem szeretnénk sok hulladékot és gondot magunknak, ráadásul mihamarabb szeretnénk a tortúra végére érni, akkor a szárazépítészet terepén érdemes megoldások után keresgélnünk.

A gipszkarton pedig a szárazépítészet alapfigurája: legyen szó utólag felszerelt válaszfalakról, álmennyezetekről vagy előtétfalakról, a gipszkarton segít nekünk a belsőépítészeti és egyéb esztétikai jellegű igényeinket kielégíteni.

És mivel nincs szükség vízre, téglára és habarcsra, kevesebb kosszal jár, továbbá könnyebben lehet átfesteni vagy tapétázni is, mivel sokkal hamarabb kiszárad a vakolatnál. És szakembert sem feltétlenül szükséges bérelnünk a gipszkarton felállításához, de ha mégis szakira adnánk a fejünket, garantáltan kisebb munkaidővel számolhatunk.

Mérjük fel, hogy mire van szükségünk

Ha gipszkartonok között keresgélünk, akkor először is érdemes tudni, hogy mit szeretnénk elvárni tőle. Mert bár a vastagság az egyik fontos fokmérője a gipszkartonnak, a tűzvédelmi vagy vízszigetelési paraméterek is nagyon fontosak lehetnek olykor.

Ha egyszerűbb, takarékosabb megoldás után néznénk, akkor a KNAUF normál gipszkartonja kézenfekvő módon adja magát. 9,5 és 12,5 milliméter vastagságú, fehér színű, és főleg fém vázszerkeszetek borítására, illetve szárazvakolat ragasztására ajánlják. De ha ennél tovább mennénk, és a tűzvédelem is fontos cél lehet, akkor a 12,5 mm vastag tűzgátló gipszkarton lehet a nyerő. Ez tetőterek, álmennyezetek esetében javasolt, de válaszfalak, előtétfalak, szerelőfalak esetében is jól jöhet.

Ha csőeltakarás a cél, akkor viszont máshol kell keresgélnünk. A csőeltakaró elem ideális lehet a sarokban elhelyezkedő csövek és vezetékek egyszerű és gyors burkolásához.

Így alkalmas vékonyágyazású hidegburkolatok ragasztására, és vakolat felhordozására is – alapozó használata nélkül. Szúrófűrésszel, kézifűrésszel vagy tapétavágó késsel is vágható.

Olyan helyeken, ahol a víz az úr, próbálkozhatunk az impregnált gipszkartonnal is.

Ennél többet tud az Ultrament Do it építőlemez, amely könnyű és strapabíró, kétoldalas szövetbetéttel rendelkezik, ráadásul vízhatlan és nem penészedik, amelynek vastagsága 6 milliméter és 50 milliméter között változhat. További előnye az építőlemeznek, hogy különleges struktúrája stabil tárgyak építését teszi lehetővé. Ideális könnyűszerkezeti lemez felújításhoz, helyreállításhoz és kiépítéshez.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Bauhaus.

Ha a fürdőszobában is kis átalakításba fognál:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.