Így tisztelegnek felfedezői a legendás brit rockbanda előtt.

Az Andok keleti részének ködös hegyei között, Ecuadorban David Brito-Zapata és Carolina Reyes-Puig kutatók bukkantak az eddig ismeretlen békafajra, amely a kiterjedt Pristimantis nembe tartozik másik több mint ötszáz fajjal együtt. Szeme rozsdavörös, bőre tarka: sárga, barna, fekete és narancsszín is megjelenik rajta, és most már neve is van: Pristimantis ledzeppelin.

A Led Zeppelin-béka

Brito-Zapata és Reyes-Puig elmondták, minden példányt idősebb erdőkben, folyók környéki bozótosokban találtak a bokrok levelein megtelepedve, 1,7-3 méterrel a vízszint felett. A hímek nagyjából 2,4 centiméteresre nőnek, míg a nőstények között találtak 3,6 centiméteres példányt is.

„A névvel a Led Zeppelin és különleges zenéjük előtt tisztelgünk. A Led Zeppelin 1968-ban, Londonban alakult brit rockzenekar, az 1970-es évek egyik legnagyobb hatású zenekara” – mondták a kutatók.

A névadó Led Zeppelin rockegyüttes 1972-ben

A szakértők kiemelték, hogy a Pristimantis ledzeppelin élőhelyét a fakitermelés, a földművelés, a bányászat, a betegségek és a klímaváltozás is fenyegeti, és nagyon valószínűtlen, hogy a faj képes lenne elköltözni, ezért védelemre van szüksége.

Az Ecuador és Peru között húzódó Cordillera del Cóndor hegyvonulatban magas az őshonos fajok száma, az itt leírt fajok nagyrészt kizárólag ezen a területen fordulnak elő, ezért különösen fontos az apró gerincesek védelmére hosszútávú intézkedéseket hozni – figyelmeztetnek a szakemberek.

Ez is érdekelhet:

A beteg denevérek karanténozzák magukat, hogy ne fertőzzék meg a társaikat

Megint olyan állatokról lesz szó, akik okosabbak, mint néhány ember.

(Forrás: The Guardian, MTI. Fotó: Getty Images, David Brito-Zapata)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés