A Mátrai Erőműre is jut az EU környezetvédelemre szánt programjából

121 millió eurót fektet környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai projektekbe az EU.

Az Európai Unió 121 millió eurót (kb. 43 milliárd forint) fektet a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló új integrált projektekbe. A program költségvetése húsz százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ezzel tizenkét uniós tagállam – többek között Magyarország – környezetvédelmi célkitűzéseinek előmozdítását kívánják szolgálni. Ezek az integrált projektek várhatóan jelentős kiegészítő forrásokat fognak mozgósítani, segítve a tagállamokat más uniós finanszírozási források felhasználásában.

A források elősegítenék Magyarország utolsó lignittüzelésű erőműve, a Mátrai Erőmű fokozatos szén-dioxid-mentessé alakítását: a lignittüzelésű erőművi blokkokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiai megoldásokat alkalmazó blokkok váltják fel. Ilyen megoldás a megújuló energia felhasználása, az energiatárolás, valamint a földgáztechnológiák alkalmazása.

ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása.

A Mátrai Erőmű

Az integrált projektek regionális, multiregionális vagy nemzeti szinten kialakított tervekre, programokra és stratégiákra nyújtanak finanszírozást, továbbá a természetvédelem, a vízgazdálkodás, a levegőtisztaság, a hulladékkezelés, az az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás területén támogatják az EU-tagországokat az uniós jogszabályok betartásában.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Wikimedia)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.