Nem tudjuk te hogy vagy vele, de az emberek többsége igencsak nehezen tudja rávenni magát a futásra. Márpedig ha morcosan indul neki az ember, túl sok jóra nem számíthat. Mosolygással viszont messzebb juthatsz.

Elsőre talán őrültségnek hangzik ez az egész, pedig tudományos kísérlettel bizonyították a dolgot. Tavaly év vége felé végeztek egy kutatást, amelynek az eredményeiről a Psychology of Sports and Excercise hasábjain számolnak be.

A kutatás keretein belül rutinos futókat vizsgáltak meg egy ír egyetem szakemberei. A résztvevőknek négyszer hat percet kellett futniuk, 2 perc pihenővel az etapok között, miközben a kutatók folyamatosan figyelték az oxigénfelvételt és az energiafogyasztást. Az eredmények elemzését követően pedig kiderült, hogy

a futás közben mosolygók 2,8 százalékkal kevesebb energiát használtak azoknál, akik ráncolták a szemöldöküket, vagy közömbös arcot vágtak.

A kérdés már csak az lehet, hogy vajon miért megy könnyebben mosolyogva a futás. Nos, a szakértők szerint azért, mert a mosoly segített ellazítani a résztvevőket, ezáltal oldani az izmok feszültségét. Az pedig ugyebár egyértelmű, hogy a sportolók akkor tudnak igazán hatékonyak lenni, ha fesztelenek és lazák. Ki ne emlékezne Usain Bolt arcára, amikor még mosolyogni is maradt ereje a 100 méteres sprint vége felé, miközben épp lealázta az egész világot?

(via) (fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában