A fejlesztések már úgyis megvannak.

Az Ifo gazdaságkutató intézet a különböző iparágakban végzett rendszeres felméréseinek elemzésével, valamint a Linkedin által végzett hasonló felmérés eredményének figyelembevételével arra a megállapításra jutott, hogy

a német vállalatok 53 százaléka állandósítani tervezi a karantén idején bevezetett otthoni munkavégzést.

„A koronavírus-járvány tartós alapokra helyezte az otthoni munkavégzésre épülő munkabeosztást" – állapította meg Oliver Falck, az Ifo üzemszervezési és új technológiai kutatási részlegének vezetője, a tanulmány társszerzője. Felmérésük szerint a németországi cégek háromnegyede vezette be az otthoni munkavégzést alkalmazottainak egy részénél a járványvédelmi zárlat idején. A Linkedin szakmai kapcsolatépítő portál felmérése szerint németországi tagjainak közel fele jelenleg is otthon végzi a munkáját.

„Számos cég számára komoly informatikai és távközlési eszközberuházást igényelt az átállás az otthoni munkavégzésre. Már csak ez is valószínűtlenné teszi az eredeti állapotok visszaállítását” -mutatott rá Falck. Az Ifo felmérése szerint az alkalmazottak 56 százaléka fogadná szívesen, ha otthonról dolgozhatna időnként.

„Mindazonáltal a kizárólag otthoni munkavégzést kínáló álláslehetőség a jövőben is a kivétel marad a szabály alól – jegyezte meg Jean-Victor Alipour, az Ifo szakértője, a tanulmány társszerzője. – A szociális kapcsolatokban otthoni munkavégzéssel fellépő deficit hosszabb távon hátrányt jelent a dolgozó számára, és a digitális eszköztár sem tudja a kreatív eszmecsere és a tudástranszfer minden feltételét kielégíteni. Sokkal valószínűbb tehát, hogy

a jövőben a személyes jelenlétet és az otthoni munkavégzést egyaránt magában foglaló valamilyen hibrid foglalkoztatási modell honosodik meg.

Valami olyasmi, ami egyesíti az otthoni munkavégzés rugalmasságát és autonómiáját a munkahelyi kapcsolattartás előnyeivel.”

Ez is érdekelhet:

Ezt a honlapot azoknak találták ki, akiknek annyira hiányzik az iroda zaja, hogy már a falat kaparják

Lehet, hogy az I Miss the Office neked is a legjobb barátod lesz. Nem viccelünk!

(Forrás: Ifo, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés