A pénzzel spórolj, ne a kényelmeddel!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lehet spórolni úgy, hogy fájjon, de sokkal inkább úgy érdemes, hogy egyáltalán ne. Nem csak közhelyeket puffogtatunk, itt van néhány konkrét tipp.

A spórolás olyan, mint a fogyókúra: annak nincs sportértéke – és értelme se nagyon –, ha úgy fogsz, hogy egyáltalán nem eszel semmit, az a valami, ha szenvedés nélkül adsz le kilókat úgy, hogy azok vissza se jönnek. Takarékoskodni is könnyű, ha ezentúl az ezt szeretem helyett az ez a legolcsóbb lesz a szempont, és bár ezt sem tartjuk ideálisnak, ha mégis így akarsz élni, ki tudod találni a módját. Mi viszont most olyan ötleteket adunk, amelyekkel úgy spórolhatsz, hogy gyakorlatilag le sem kell mondanod semmiről, elég, ha kicsit odafigyelsz a pénzügyeidre.

Tervezz!

A tanács általános, de ahogy az élet sok más területén, a pénzügyeknél is jól jöhet: ha előre megtervezed, mire és mennyit kell/tudsz/akarsz költeni, akkor jóval kisebb eséllyel szórod el a pénzed olyasmire, amit néhány nap, vagy rosszabb esetben néhány óra múlva megbánsz.

Nem kell Excel-táblázatban élni, egy fagyi férjen bele bármikor, de havi szinten akár tízezreket spórolhatsz, ha gondosan és reálisan megtervezed a kiadásaid.

Válassz bankot!

Nem feltétlenül az a bank a legjobb, amely a legközelebb van, hogy beugorhass számlát nyitni, hanem az, amelyik a legjobban, legolcsóbban nyújtja azt a szolgáltatást, amire szükséged van. Vedd a fáradságot, hogy összehasonlítsd a bankok árait: nézd meg, mennyi a havi számlavezetési díj, az utalási költség, ha gyakran utalsz – észrevétlenül takaríthatsz meg akár több ezer forintot havonta.

Ne fizess a készpénzfelvételért!

Egyre több helyen fizethetsz bankkártyával, de biztosan gyakran kerülsz olyan szituációba, amikor hiába a plasztiklap, készpénz kell. Ha a bevételed átutalással érkezik, egyszerű a megoldás: kiveszel pénzt egy ATM-ből. Csak nem mindegy, hogyan!

Bár az tűnhet spórolásnak, hogy mindig csak kisebb összeget veszel ki, valójában ez a legdrágább megoldás, hiszen a bankok általában díjat számolnak fel ezért. Ha viszont nyilatkozol a bankodnál, havi kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintot ingyen felvehetsz a bankszámládról, ennél több készpénzre pedig ritkán van szükség.

Használj hitelkártyát!

A hitelkártya veszélyes dolog, mert nem érzed, hogy költesz, hó végén pedig alig néhány százalékát kell visszafizetned – a maradékra viszont csendben irdatlan kamatot számol a bank. Miért mondjuk mégis, hogy használd? Mert ha okosan csinálod, nyerhetsz vele: a vásárlásaid után – ugye eszedbe sem jut készpénzt hitelkártyáról felvenni – a bank általában visszatérítést ad, tehát ha nem görgeted az adósságot, hanem a megadott időintervallumon belül visszafizeted a teljes összeget, akkor nem költséged, hanem hasznod keletkezik.

Hasonlítsd össze az árakat!

A nem túl sok hatósági áras terméket vagy szolgáltatást leszámítva előfordulhat, hogy pontosan ugyanazt, ugyanolyan minőségben, azonos mennyiségben jóval drágábban adják az egyik helyen, mint a másikon.

Szerencsére nem kell végigjárod a várost, hogy összeírd az árakat, az csodálatos internet ebben is segít: fél perc alatt megnézheted, hol mennyiért adják azt, amit szeretnél. Ha megrendeled, nézd meg, van-e szállítási költség, és ha igen, mennyi, mert a végösszeg számít!

Jó vagy a pénzügyekben? Akkor nyerj a tudásoddal!

Tízéves a Provident Családi Kasszasikerek pénzügyi és gazdasági ismeretterjesztő program, ennek alkalmából pedig nyereményjátékot hirdettek. Tíz kérdés, tíz jó válasz, és már tiéd esélyes is vagy az értékes nyereményekre! A kvízt itt találod, sok sikert!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Provident Pénzügyi Zrt..

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.