Eléggé kerülnöd kellene a forró italokat, ha fontos az egészséged.
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és a Nemzetközi Rákkutató Intézet (International Agency for Research on Cancer, IARC) kutatásai is ugyanarra az eredményre jutottak, miszerint
a 65 foknál melegebb, azaz forró italok fogyasztása bizonyítottan növeli a (nyelőcső)rák kialakulásának esélyét.
A forró italok (és amúgy ételek) ugyanis a nyelőcsőben nagyon apró égési sérüléseket okozhatnak, az érintett területeken pedig a sejtjek genetikai anyagában is változások következhetnek be, sőt, idővel el is rákosodhatnak – nyilván nem egyszeri alkalomról beszélnek a szakértők, hanem gyakori és hosszabb ideig tartó kortyolgatásokról.
A kutatók azt mondják, tök mindegy, hogy mivel ízesíted a kávédat és a teádat, a lényeg az, hogy
a teát 60 fokra, a kávét pedig 48-60 fokra hűtve told be. Ezt a hőfokot forrázás után 6 perc elteltlével érheted el.
Ennek viszont lehet örülni egy kicsit:
(Forrás: LiveScience, The Telegraph)