Te mit tippelsz, melyik az a három?

A CNN szakírója, Jen Rose Smith ugrott neki a nem épp hálátlan feladatnak, hogy összegyűjti és listázza a világ legfinomabb süteményeit. Kissé közhelyesre fogta a dolgot, hiszen ez inkább egy leghíresebb lista lett, olyanokkal, mint a brownie, a csokis keksz, a Fekete-erdő torta, a tiramisu, a fagyi, a New York-i sajttorta vagy épp a crème brulée.

Az 50 legjobb között három magyar sütemény is szerepel, és itt is inkább az ismertség lehetett a vezérlő elv:

Esterházy-torta

Ez a darált diós piskótával készült torta az Osztrák-Magyar Monarchia öröksége, tényleg nagyon ismert, és persze finom is.

Hókifli

A CNN nemes egyszerűséggel csak kifliként említi, és hát valóban nem tud sokkal többet. Azért esett rá a választásuk, mert a régióra jellemző szilvából és barackból készült lekvárokkal töltik, vagy épp dióval, mákkal töltik meg a magyarok. És a sok porcukor megadja az ünnepi hangulatát.

Rigójancsi

A mi Jánosunk Smith szerint kiemelkedik a magyar desszertek közül a selymes állaga és gazdag, csokis, baracklekváros ízvilága miatt. És a története is elnyerte az újságíró tetszését: a rigójancsi ugyanis egy híres magyar cigányprímásról kapta a nevét, aki elcsábította és feleségül vette Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát. Talán ez is besegítette őt az 50-be.

Nálad melyik három magyar süti férne be az ötvenbe?

(Fotó: mrfoster.blog.hu)

És ezt olvastad már?
Összeszedték a szemetet a Tétényi-fennsíkon, már másnap megjelentek friss kupacok