Ha férfiaknak találták volna ki, már régen fegyvert ragadott volna a világ összes feministája és nőszervezete és a betiltását követelnék. Mivel nőknek szól, így csak olyan… #jópofa meg #csajos.

A Lulu egy új alkalmazás, amelyben nők osztályozhatják és jellemezhetik az életük során megismert és Facebookon is fellelhető férfiakat. Egyes vélemények szerint ez a női nem válasza a revenge pornra, a New York Times szerint pedig annyira népszerű, hogy négy amerikai egyetemista nőből egy biztosan használja.

Mi is ez?

A júzerek Facebookon keresztül kapcsolódhatnak hozzá, az app így bizonyosodik meg arról, hogy a felhasználó nőnemű. Az appon keresztül osztályozhatják és jellemezhetik hímnemű barátaikat, például úgy, hogy kérdésekre válaszolnak a megjelenésükkel, humorérzékükkel stb. kapcsolatban. Ezekből egy algoritmus segítségével a delikvens kap egy számértéket a neve mellé. És természetesen anonim a dolog, mindez név nélkül zajlik. Az alapító Alexandra Chong szerint ez a pasizás Google-ja (angolul viccesebb: Guygle), ami még a rapid randiknál is hatékonyabb, mert nem megy el egy este arra, hogy kiderüljön, milyen is a kiszemelt arc valójában. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a Lulu egy netre felpakolt csajos pletykaparti, amin nagyon-nagyon sok nő vesz részt, de nézhetjük úgy is, hogy ez egy kommentekkel tűzdelt randialkalmazás nőknek.

Pletykastartup

Az ingyen letölthető app az elmúlt két hónapban robbant be, New Yorkban a legnépszerűbb, de kezdik felkapni más tengerentúli nagyvárosokban is. Két és fél millió dolláros alaptőkével indult, amelynek nagy része Yuri Milnerhez, a Facebook egyik befektetőjéhez fűződik. A harmincfős cég 2014-től egy 5500 négyzetméteres ingatlant bérel főhadiszállásként Manhattanben.

Azért a férfiak számára is elérhetők az app bizonyos funkciói, például csekkolhatják, hány nő nézte meg a profiljukat, és hashtagelve jellemezhetik magukat – #szeretfőzni, #kutyabolond –, és azt is, hogy mi nem indítja be őket – #szilikonmell, #orrpiercing. (A cég kérésre bárkit töröl az adatbázisból.) Az applikáció sikerét jól mutatja, hogy a Lulu vezetői szerint eddig 500 ezer férfi kérte, hogy vegyék fel az adatbázisba, hogy hölgyismerőseik osztályozzák őket.

#tikezdtétek

Az app megjelenésével együtt természetesen megindultak az eszmefuttatások arról, hogy ez a cucc most jó vagy egy baromság. Egyértelmű, hogy egy kiborított ex könnyen széttrollkodhatja egy volt pasi profilját, olyasmiket is állítva, amik nem feltétlenül igazak – #kisfarok #penetránsszag –, szóval a Lulu által hangoztatott hitelesség csupán illúzió. Például semmi sem akadályoz meg senkit abban, hogy egy női Facebook-avatárt felépítve elkezdjen garázdálkodni a Lulun.

Szerintünk egyértelmű, hogy a Lulu elképesztően sikeres lesz (vagy már az is), és az lehet, aminek a készítők szánták: a Facebook és a Szex és New York házassága. Alapjában véve nincs semmi kivetnivaló ebben a dologban, hiszen csak az került fel a netre egy alkalmazás formájában, amit nők és férfiak már évszázadok óta művelnek: jól megbeszélik egymás között, hogy milyen a nőjük meg a pasijuk. Valahogy mégis személytelenebbé vált a dolog, egy kicsit olyan az egész, mintha egy online húsbolt lenne felcímkézett, kampóra akasztott termékekkel.

A probléma ott fog kezdődni, amikor elkészül a Lulu férfiaknak szánt verziója. Lássuk be, minket, férfiakat alapvetően kevéssé izgat ez a címkézés dolog. Fordított esetben viszont valószínűleg az történne, amit egy amerikai újságírónő jegyzett meg: a Lulu hímekre célzott mutációját azonnal olyan támadások érnék, hogy az még az App Store-ig sem jutna el. Szexizmus, hímsovinizmus, egyenjogúságot a női nemnek – szinte látjuk magunk előtt a véleményeket. Ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy ez a dolog már készül, hamarosan ki is lő, és aztán repkedhetnek is a kellemes meg a kellemetlen hashtagek a hölgyismerősök fényképeire: #hajlékonyérted, #nemborotválja, #hisztisribanc, #nemmosogat, és így tovább.

És ha így lesz, akkor már nem ér sírni, lányok.

Utóirat: ki fogja ezt megcsinálni magyarul? #biztoskasza

És ezt olvastad már?
Hundertwasser-stílusú óriás vízforraló Bécs új hőerőműve