Az ultravékony karórák megalkotása még a legnagyobb hagyományokkal rendelkező óragyártók számára is kihívást jelent, hiszen ezen a szinten már nem elég a legprecízebb óraműves technika, számtalan újításra is szükség van a határok feszegetéséhez. A műfaj specialistája a Piaget, de a rekordot egészen mostanáig a Bulgari tartotta, amit szó szerint egy hajszállal előzött meg a Richard Mille és a Ferrari közös alkotása.

A svájci Jura-hegység egy kis falujában 1874-ben alapított Piaget idővel az ultravékony órák készítésére specializálódott. A márka 1957-ben mutatta be a mindössze két milliméter vastagságú 9P kalibert, majd három évvel később a 2,3 milliméteres 12P újabb mérföldkövet jelentett, mint a világ legvékonyabb automata szerkezete. Az évtizedek során a Piaget számos rekordot állított fel vékonyság terén, olyan modellek fűződnek a nevéhez, mit a 4,3 milliméteres Altiplano 910P, a világ a legvékonyabb automata karórája.

Piaget Altiplano Ultimate Concept – 2,0 mm

Még ennél is elképesztőbb rekordot döntött a Piaget, amikor 2018-ban bemutatta a világ legvékonyabb mechanikus óráját. Az Altiplano Ultimate Concept mindössze két milliméter vastag, ezúttal tehát az egész óra ilyen vékony, és nem csak a tokjába rejtett óraszerkezete. Az összehasonlítás kedvéért a Piaget karórája vékonyabb az egyeurós érménél, aminek 2,35 milliméter a vastagsága, és jóval vékonyabb a márka eddigi legkarcsúbb mechanikus órájánál, a 3,65 milliméteres vastagságú Altiplano 900P-nél.

Az Ultimate Concept négyéves fejlesztése során öt szabadalmat nyújtottak be, hogy a szerkezet a lehető legvékonyabb lehessen, és a vastagságát egészen a megvalósíthatóság határáig csökkentsék. Az óra felépítésének radikális átgondolása során a tűréshatárokat minimálisra csökkentették, és

számos újítást vetettek be az utolsó tizedmilliméterek leborotválására is.

A hihetetlenül finom felépítése ellenére az Ultimate Concept 44 órás járástartalékkal rendelkezik, ami megegyezik a legtöbb hagyományos óráéval.

A felépítéséből adódik, hogy az Altiplano Ultimate felhúzásához külön célszerszám szükséges. A tokba integrált üveg is sokkal vékonyabb lett, a vastagságát a hagyományos óráknál megszokott 1-ről 0,2 milliméterre csökkentették, az óra mégis 3 ATM vízálóságot mondhat magáénak. Az aligátorbőr szíja is mindössze 1,1 milliméter vastagságú, a csatja kobaltötvözetből készült. Az Altiplano Ultimate azonban, mint a neve is mutatja, csak koncepció, ezért mindössze néhány példányban készült, de hamarosan más gyártókat is a rekord megdöntésére inspirált.

Bulgari Octo Finissimo Ultra – 1,8 mm

Nem gondoltuk volna, hogy éppen a jellegzetes olasz dizájnjáról elhíresült Bulgari fogja megdönteni ezt a rekordot, miközben néhány év alatt az ultravékony karórák specialistájává képezi ki magát. Az Octo Finissimo sorozat modelljei egyik rekordot döntötték meg a másik után, a csúcsot pedig a világ legvékonyabb mechanikus karórájának címe jelentette, amit a mindössze 1,8 milliméteres Octo Finissimo Ultra hódíthatott el a Piaget elől. Nem is kevéssel, 10 százalékkal, amivel az óra még egy 10 eurócentes érménél is karcsúbb lett.

A Bulgari óráját szemből nézve szinte nem is látszik, mennyire hihetetlenül vékony,

a matt monokróm dizájn ugyanis térbelinek láttatja a szerkezetet. A vékonyságnak ehhez a szintjéhez a gyártástechnológia határainak feszegetése és a legszélsőségesebb tűréshatárok keresése mellett az óra egész felépítésének áttervezésére, és a különféle anyagokkal való kísérletezésre is szükség volt. Az Octo Finissimo Ultra esetén homokfúvott titánium és a rendkívül ellenálló volfrám-karbid ötvözet biztosítja az óra merevségét.

A karcsúsága ellenére a Bulgari ultravékony órája figyelemreméltó, 50 órás járástartalékkal rendelkezik, a megvalósítása során nyolc szabadalmat nyújtottak be, érdekessége a gravírozott QR-kódja is. A Piaget órájával ellentétben nem koncepció, de erősen limitált széria, hiszen összesen tízen örülhetnek neki, a 400 ezer euróba, azaz több mint 160 millió forintnak megfelelő összegbe kerülő Octo Finissimo Ultra eredetiségét a kor szellemének megfelelően NFT-vel lehet igazolni. És ez még nem minden: a rekordja nem maradt megdöntetlen!

Richard Mille RM UP-01 Ferrari – 1,75 mm

Ha azt gondoltuk volna, hogy a világ legvékonyabb mechanikus órájának rekordja a Bulgari és a Piaget között dől el, akkor meglepetést jelenthet, hogy a Richard Mille mind a két gyártót megelőzte az elképesztő 1,75 milliméteres vastagságú órájával. Az elsőséget eddig őrző Octo Finissimo Ultra 1,8 milliméteréhez képest tehát 0,05 milliméteres a különbség, ami körülbelül egy emberi hajszál vastagságának felel meg. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a Ferrarival közösen megalkotott RM UP-01 egy hajszállal előzte meg a riválisát!

A Richard Mille radikális formájú újdonságában nem is feltétlenül a karcsúsága a legelképesztőbb,

hanem az, hogy a Piaget és a Bulgari ultravékony óráival ellentétben nem a házat használja alapnak, hanem a Richard Mille a szupervékonyságú tok belsejébe szerelte össze az 1,18 milliméteres mechanikus szerkezetet. Azért választották ezt a megoldást, mert jobb ütésállóságot szerettek volna elérni, a gyűjtői ritkaságokkal szemben ugyanis igazi mindennapi használatra szánták ezt az extravagáns megjelenésű, 45 órás járástartalékú órát.

Az egymásra helyezett fogaskerekek helyett a Richard Mille is vízszintes elosztással oldotta meg az ultravékony felépítés problémáját, a korona szerepét betöltő elemeket kerámiabetétek óvják, és biztosítják a 10 méteres vízállóságot. A kristályüveg csak az időjelző számlapot borítja, egyébként a Ferrari ágaskodó paripájának gravírozása ékesíti az óra előlapját. A világ legvékonyabb mechanikus órájából 150 példányt gyártanak, és

az ára is döbbenetes: 1,7 millió svájci frank, ami több mint 700 millió forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

Budapest-inspirálta vagány karórát álmodott meg egy fiatal magyar formatervező

Mi biztosan lobbizunk ennek az ultravagány mechanikus karórának a gyártásáért!

Mi ez az óra, amiért tömegek tülekedtek világszerte?

Megőrültek a tömegek az óráért, ami a kedvező ára mellett űrfílinget, profizmust és vidámságot is sugároz.

Mutatós kollekcióval rukkolt elő az Omega Miamiban

Vintázsihletésű órát mutatott be az Omega, amit akár újgenerációs klasszikusnak is nevezhetünk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Veszélyesen süllyed több tucat kínai nagyváros

Ha ott van ő, egyszerűen nem lehet senki vagy semmi másra nézni

Kerti tavat szeretnél? Képbe hozunk sok részlettel, hogy aztán könnyen megépíthesd

További cikkeink a témában