Egy ezeréves recept alapján készített sört kóstolnál inkább, vagy az egyik legjobb meggyest? Mázli, hogy nem kell választanod, mindkettőt bármikor a korsódba töltheted.

Történt néhány dolog, mire megjelent a magyarországi boltok polcain az Affligem. Például kiadták az Aranybullát, felfedezték Amerikát, elégettek egy sor boszorkányt, és több véres forradalom után kitört a sokkal békésebb sörforradalom is. A felsoroltak közül az utóbbinak, és a Heineken Beers of Europe kezdeményezésének köszönhető, hogy úgy ezer év után mi is bármikor ihatunk egy korsót a belga apátsági sörből.

Tényleg hihetetlen, de a XI. században, nem sokkal a híres Affligem lovagok által alapított, azóta szintén híres Affligem apátságban született meg ez a sör. Egészen pontosan 1074 óta főzik, és ezzel nem csak egy kitűnő, felső erjesztésű világos sörrel tették jobb hellyé a világot, hanem a sörtörténészek szerint a komló mint söralapanyag széleskörű elterjesztése is az apátságnak köszönhető.

Ha nem hangzana rettenetesen, hogy egy sörfőzési mérföldkövet kóstolhatsz meg, ezt írnánk, így viszont nem tesszük. Azt viszont igenis leírjuk, hogy mi is szeretjük a csapolt lagert, akár még műanyag pohárban is, de néha annyira jól tud esni valamilyen különlegesebb sör, amiben van alkohol, íz, tradíció, érték. A fentiek alapján nem lepünk meg az információval: az Affligem Blonde ilyen. Nyári estén, a haveri sörözés igényesebb első felében, egy jó vacsorához remekül passzol a komlós ízű, finoman kesernyés, telt, enyhén citrusos belga ale. Ezer évnél sokkal rövidebb idő alatt beleszerethetsz.

 

A Beers of Europe szortiment másik belga tagja egy gyümölcsös sör.

Na! Tényleg vannak ihatatlan, sörnek és gyümölcslének is pocsék löttyök. És tényleg nem egy klasszikus férfiábrázolás a borostás, nőket igéző tekintetű, kellően, de nem viccesre gyúrt pali, kezében egy korsó gyümölcsös sörrel. Pedig nem ciki – jó, az alkoholmentes sörszörp egy kicsit. Egy rendes belga meggyes viszont nem, a nőknek pedig kifejezetten jól áll, talán ezért is szeretik ennyire.

A Mort Subite Kriek aztán tényleg rendes belga: az alapja egy remek, egyedi módszerrel készülő, spontán erjedésű sör, amelyet utána meggyágyon pihentetnek – micsoda költői technológia!

Az előítéleteiddel szemben nem túl édes, megvan benne a sör fanyarsága, szóval ideje elfelejtened, hogy a sör és a gyümölcs legfeljebb egymás mellett fér el az asztalon, nem egy palackban vagy pohárban. Ízről írni persze nem túl szerencsés – a Mort Subite Krieket is megtalálod már a magyar boltokban, (ahogy a Beers of Europe csomag részeként további két, a régióban már bizonyított nemzetközi sztárpárt, az Edelweiss-t és a Krusovicét is) úgyhogy magad alakíthatod ki a véleményed róla.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A legjobb tudásunk szerint veszünk popcornt Jarah-nak, ha eljön velünk moziba

Hogyan lett egy afrikai kissrácból fitneszsztár és Will Smith edzője?

Még a klímaszkeptikusok retinájába is beleég ennek a kiszáradt lagúnának a látványa

További cikkeink a témában