Valószínűleg kapásból Amerikát gondolnánk világelsőnek a tehetségek elszipkázása és megtartása szempontjából – pedig nem ez a helyzet.

Idén is összeállította az „agyelszívás rangsorát” az IMD kutatóintézet. A 75 éves központ a versenyképességgel, vezetőképzéssel, és a tehetségek felkutatásával és megtartásával foglalkozik, és immár tíz éve rendre dobogós a Financial Times oktatási rangsorában.

Na de mit mond ez a patinás szervezet a tehetségek elszipkázásáról és megtartásáról? Azt, hogy ebben egy szűk európai régió a legjobb a világon, noha sokan valószínűleg azt gondolnánk, hogy ez egy tőrőlmetszett amerikai műfaj.

A legfrissebb „tehetség világranglista” (World Talent Ranking, WTR) alapján például Svájc megőrizte az első helyét, méghozzá most már a hatodik éve áll az élen. Mögötte pedig jön az a bizonyos európai régió, a boldog észak: Svédország, Izland, Norvégia és Dánia a sorrend – Izland 2018 óta a 16. helyről lépegetett előre harmadiknak.

Az idei lista azért különleges, mert az IMD szerint a cégek most újraszervezik a tehetséggondozást, mert kompenzálniuk kell a járvány idején kiesett szakképzett munkaerőt. Tehetségek pedig ugyebár nemcsak az országhatárokon belül vannak: a magasabb fizetést, jobb életminőséget, biztonságot és stabilitást kínáló országok mindig és képesek voltak a Föld minden tájáról vonzani a legjobb szakembereket.

A 2022-es WTR 63 ország gazdaságát vizsgálta meg 31 kritérium számszerűsítésével, a nyers adatok mellett a vezetők válaszainak értékelésével. Többek között azt nézték, hogy az adott országok mennyire felkészültek a hosszú távú értékteremtésre.

„A jövőben a nemzeti oktatási rendszerek kevésbé lesznek fontosak a tehetségállomány minősége szempontjából – állapította meg Arturo Bris, a WCC igazgatója.

– Ez egyfelől a tehetség globalizálódásának az eredménye, másfelől a versenyé: az országok ugyanis átveszik egymástól a sikeres oktatási irányelveket. Az életminőség és a gazdasági fenntarthatóság közvetve a tehetségállomány minőségét is meghatározza. Lesznek nyertesek és vesztesek."

A teljes, 108 oldalas kutatási összefoglalót, a kutatás módszertanát és a rangsorolt országok profilját megtalálod az IMD vonatkozó oldalán.

(Forrás: IMD, fotó: Svájci táj, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Lementem száz méter mélyre a föld alá, és öt méterre álltam a Nagy Hadronütköztetőtől

A CERN, benne a Nagy Hadronütköztető, annyira része a popkultúrának, hogy még turistacélpontnak is érdekes. És nem csak az Agymenők miatt.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés