Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Budapest utcáin járva egyre több otthonosan berendezett boltocskával, igényes cégérrel találkozhatunk, melyek különleges, nagy odafigyeléssel készített termékeket kínálnak a minőségre éhes vevőknek. A teljesség igénye nélkül körképet készítettünk a városban fellelhető gourmet-boltokról.

A nagymama házi boltja

Sokan nosztalgiával gondolunk vissza gyerekkorunk nyaraira, amit a nagyinál töltöttünk, míg a szülők dolgoztak. Talán nem olyan meglepő módon legélesebben a lekváros bukták, a házi kolbászok meg a gondosan fényesre törölgetett almák élnek emlékezetünkben. Főleg akkor, ha vidékről a nagyvárosba szakadt lelkünk jó pár év után sem tudja ugyanolyan üdvözülten fogadni a hamburgert, mint egy jó házi süteményt. A nagymama házi boltja pont ezt az érzést igyekszik csillapítani egy nem túl tágas, de annál több kincset rejtő üzlethelyiséggel. Található itt minden, ami csak eszünkbe juthat egy jó, vidéki éléskamráról: pácolt karaj, befőtt, lekvár, kolbász, paprikás szalonna, zöldségek, sajtok, fűszerek, de még pogácsa, kenyerek és sütemények is.

Amint beléptem – nem volt könnyű ajtón kitóduló, kosarakba rendezett gyümölcsöktől –, a szemem máris a meglepően otthonos látványra szegeződött a hátsó polcon. Tepsiben sorakozó kolbászok meg sült húsok a saját zsírjukban. Ilyet csak a nagyinál szoktam látni télen a spájz ablakában, de egy boltban azért furán hatott. Kellemesen furán. A tulajdonos büszkén el is magyarázta gyorsan, hogy náluk nem a pultból szedett maradék húsból készül az ilyesmi, hanem kifejezetten erre a célra szállíttatnak a boltba friss, szép házi csirkét, meg egyebeket. Aztán azt is hozzátette, hogy kolbász is kapható náluk, 299 forinttól 799 forint per dekáig. No meg a mindig friss, szezonális szendvicskrémek 699 forintért (parajos feta, tormás csülök, lazac, körözött...), meg ezerféle pite, áfonyás sajttorta, tiramisu és pogácsa.

Az üzlet ötlete azért pattant ki a tulajdonos házaspár fejéből, mert érezték, a vidéki ízek bizony hiányoznak a bevásárlóközpontok polcairól. Mint mondják, az állandóság és a folyamatos kiváló minőség az, ami nagyon hiányzott nekik a boltokból, és ők ezt a hiányt kívánják – nem kis sikerrel – pótolni prémiumkategóriás, házias termékeikkel. A házias jelző itt nem csak üres kecsegtetés, hiszen például idei csipkebogyó lekvárjukat maga a tulajdonos édesanyja készítette, mézüket pedig egy régi baráttól szerzik be.

I. kerület, Pauler utca 5. Nyitva: hétköznap 9–19, szombaton 18 óráig.

Baldaszti's market

Kicsit más megközelítésből ugyan, de hasonló, minőségi kínálattal rendelkezik a Baldaszti's üzlete is. A Lánchíd utcai bolt az éttermükhöz hasonlóan csúcsminőségű termékeket kínál, bármire legyen is szükségünk otthonra. Bár fizikailag egymás mellett található az étterem és a market, az üzletvezető elmondása szerint már nem élnek szoros szimbiózisban egymással. Közös nevezőjük, hogy mindketten a magas minőséget tartják elsődleges szempontnak a kiszolgálás során, de a bolt már nem követi feltétlenül az étterem stílusát.

Az idők során a bolt a kézműves termékek beszerzése felé terjeszkedett, és ez a mai napig jól láthatóan remekül működik. Nem csak hazai termékek kaphatók, hanem a világ minden tájáról a legjobbat igyekeznek a vásárlók elé tárni. Termékeiket a többéves tapasztalat és ismeretségek segítségével szerzik be külföldről is, őstermelőktől és szakkiállításokról. Fontosnak tartják a különböző régiók reprezentációját, így főleg Közép-Anglia – mely  a chutney-k, szószok, és kekszek területén erős – és Baszkföld termékeit részesítik előnyben.

Specialitásuk a spanyol édesség, a turrón, mely Budapesten csak itt kapható. Büszkeségük a kis bolt adta lehetőség a közvetlen kiszolgálásra, háttérinformációk és tanácsok biztosítására, hogy a vevő tényleg úgy érezze, érdemes volt betérni ide. Már csak a hangulatos dizájn és szemet gyönyörködtető csemegepult látványa miatt is ajánlott a látogatás.

Mindig friss kenyerekkel, péksüteményekkel felszerelkezve várják a látogatókat, akik húsokat, fűszereket, zöldségeket, olajakat, eceteket, csokoládét és kekszet is vásárolhatnak a híd budai oldalán. Pluszpontot ér, hogy este kilencig mehetünk vásárolni, a hosszú munkaidő után is van friss alapanyagok beszerzésére lehetőség. Persze mint minden földi jónak, az extraminőségnek is megvan az ára, hiszen 18 hónapig érlelt sonkájuk kilója 8900 forint, táblás csokoládéik pedig átlagosan 1600 forintba kerülnek.

I. kerület, Lánchíd utca 5. Nyitva hétfőtől szombatig 9–21, vasárnap 17 óráig.

Delizia Gourmet & More

A Delizia Gourmet & More friss szereplő a budapesti delitérképen, de annál figyelemreméltóbb. Ez az üzlet a szokásos házias, hazai húsok, tejtermékek és pékáruk mellett nemzetközi csokoládé- és pezsgőkülönlegességekkel, fűszerekkel is szolgál a vevőknek. A termékeiket rendszeresen megrendezett kóstolóikon tesztelhetjük, mielőtt beszereznénk valami finomat. Ezt az üzletet nyugodtan lehet biobarátnak is mondani, hiszen számukra nagyon fontos az egészséges, akár jótékony hatású élelmiszerek beszerzése és forgalmazása, a lehető legkevesebb vegyszerrel, tradicionális eszközökkel és eljárásokkal készített termékek felkutatása, a világ számos tájáról. Szinte minden élelmiszerük kézműves, és prémiumkategóriás.

Borkínálatuk is igazán figyelemre méltó, az erősebbre vágyók pedig különleges single malt whiskyk és rumok közül válogathatnak. A bolt forgalmaz gluténmentes joghurtokat, sőt, még sört is. Kapható balzsamecet, különböző szószok tésztákhoz, ízesített olajok, és sütemények az ünnepekre.

Hegyvidék Központ, XII. kerület, Apor Vilmos tér 11–12. Nyitva hétfőtől szombatig 10–20 óráig.

Sarki fűszeres

A Szent István parknál fellelhető Sarki fűszeres aztán tipikusan sarki – már csak fizikai helyzetét nézve is. És tipikusan fűszeres is, abban a jó öreg, nagymamánk korabeli értelemben. Az üzlet nem éppen nagy, nem is feltétlenül tágas, de igazán barátságos, és szintén elhelyezkedésének köszönhetően világos is. Kínálatát tekintve kicsit átgondoltabb, tervezettebb, mint például a Nagymama házi boltja, kezdetekben főleg különleges, néha kevésbé ismert, minőségi borokra, sajtokra, és húsipari termékekre specializálódtak, de ez mára friss pékáruval, fűszerekkel, olajokkal és édességekkel bővült ki. Boraikon kívül az alkoholos italok kedvelői örülhetnek még a remek pálinkaválasztékuknak is, melyben különleges málna, birs és madárberkenye italok kapnak helyett.

Különösen kellemes hely ez annak is, aki nem otthon használná fel a hely kínálta hozzávalókat, hanem azonnal megkóstolná, mit lehet belőlük kihozni, ugyanis a Sarki fűszeres bisztróként is üzemel, ahol kávét, limonádét, szörpöt, süteményt lehet venni, vagy megkóstolhatjuk a legjobb alapanyagokból készült szendvicseiket, salátáikat, sonkáikat. A melegebb hónapokban ezeket a finomságokat a boltot körbeölelő teraszon is elfogyaszthatjuk.

XIII. kerület, Pozsonyi út 53–55. Nyitva hétköznap 8–22, szombaton 15 óráig.

(A képeket a boltok Facebook-oldalairól vettük.)

Tovább:
A gasztrorovathoz
Férfias karácsonyi rovatunkhoz
Budapest téli teraszaihoz

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.