Már milliárd tonnában mérjük a műanyaghulladékot, mégis minden évben több műanyagot gyártunk. De vannak, akik tesznek ez ellen, és te is köztük lehetsz.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – Ez a jelmondata a már 1970 óta rendszeresen megrendezett Föld Napjának, és ezzel a hozzállással tesz a hulladéktermelés megakadályozásáért a Rakun Dobozközösség csapata is.

A szervezet csak két és fél éves, de már közel negyvenezer eldobható dobozt, mintegy 1600 kiló szemetet váltottak ki a tagjai. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt eldobható doboz az óceánokban található harmadik leggyakoribb műanyag hulladék, ezért kiváltásuk egyre sürgetőbb.

A Föld Napjának megünneplése John McConnell békeaktivista nevéhez fűződik, aki egy műanyagot előállító üzem tanulmányozása után kezdett érdeklődni a környezetvédelem iránt, mert aggasztani kezdte a műanyag káros hatása a környezetre.

Sajnos McConellnek igaza volt. Az 1970-es években legyártott műanyagok még mindig itt vannak körülöttünk, a legtöbb ugyanabban az állapotban. Ráadásul azóta a világban több mint 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottak le, és az előállított mennyiség eddig minden évben több volt, mint az előzőben.

„Sokan gondolják úgy, hogy ők csak porszemként léteznek a gépezetben, ezért a nagy egészre nézve nem is számít, hogy milyen döntéseket hoznak az életük során.

A társammal mi soha nem voltunk képesek ilyen gondolkodásra, hogy ölbe tett kézzel nézzük, ahogy az emberiség tönkre teszi a bolygót mielőtt a gyerekeink felnőhetnének” – mondja dr. Horvátth Sarolta, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója.

„Miután felismertük az étkezéssel kapcsolatos környezeti terhelés súlyosságát, először egy civil szervezetet hoztunk létre, a Felelős Gasztrohős Alapítványt, ami a lakossági szemléletformálás mellett tanácsokat ad éttermeknek, hogy hogyan működjenek környezetbarát módon és minősíti is őket – folytatta. – A vendéglátósok részéről állandó visszatérő kérdés volt, hogy mivel váltsák ki a sok eldobható étel elviteles dobozt, ezért elkezdtünk gondolkodni a megoldáson. Sajnos a lebomlónak mondott termékekről kiderült, hogy igazából csak ipari körülmények között bomlanak le, ezért más irányba kellett indulnunk. Amit biztosan tudtunk, hogy az egyszer használatosnál mindenképpen jobb az, amit többször tudunk használni.”

A többször használható dobozok anyagának a rozsdamentes acélt választották, mert az a legtartósabb, akár ezerszer is újra használható.

Ahhoz, hogy házhoz rendelésnél is használhatóak és követhetőek legyenek a dobozok, fejlesztettek egy applikációt. A kezdeti nehézségek ellenére már több mint száz étterem használja és mossa el a Rakun dobozokat 16 különböző városban.

Partnerek az éttermek is

Először nagyon féltek az alapítók attól, hogy hogyan fogják fogadni az éttermek azt, hogy nekik el kell mosni a vendégtől visszakapott dobozt, ahelyett, hogy csak kiadják az eldobhatót, ami innentől kezdve már nem az ő felelősségük, hogy hol landol. Kellemes meglepetés volt azonban, hogy sok étterem üzemeltető vállalja az ezzel járó extra munkát, mert szívén viseli a bolygó sorsát és hiszi azt, amit a kis csapat is, hogy meg tudják változtatni a világot.

(Forrás: Közlemény, fotó: GettyImages, Rakun)

Más környezetvédő praktikákért böngészd a Zöld jövő rovat cikkeit, de ez is érdekelhet:

Egyetlen ábrán az ivóvíz tisztaságának helyzete a világban

Milyen a magyar csapvíz? Hol a legjobb a világon és hol a legrosszabb?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában