Bár tény, hogy okosabb nem leszel tőle, de hülyébb sem.
Nyilván te is ismered azt a mondást, hogy az alkohol megöli az agysejteket, ez így viszont nem igaz:
Amikor legurítasz néhány korsó sört egy-két felessel, mert az úgy illik, a májad próbálja meg lebontani a szeszt, pontosabban az etil-alkoholt, ebből óránként 10 grammal tud megbirkózni – egy korsó 4%-os sörben 16 gramm van, egy feles 50%-os pálinkában pedig 20 gramm, vagyis kábé 1,5 és 2 óra kell ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetedből.
Minden korsó sör kábé 200 milliliter folyadékveszteséget okoz, ha nem iszol elegendő vizet, vagy nem alkoholos italt, a méreganyagok nem tudnak rendesen kiürülni a szervezetből.
Ha úgy alakult, hogy van utántöltés, a máj nem képes hirtelen az összeset lebontani, ezért bizonyos százalékban a vérben marad és kering a véráramban, így juthat el az agyba is. Ha ez megtörténik, akkor van az, hogy berúgtál.
És itt jönnek a képbe az agysejtek, amikről azt gondolod, hogy elpusztulnak.
Nem pusztulnak el, nem is károsodnak, pusztán a sejtek közötti kommunikáció zavarodik meg. Ettől lehet az is, hogy mozgásod koordinálatlanná, beszéded akadozóvá válik, és az is, hogy másnap nem emlékszel néhány dologra.
Persze más a helyzet a rendszeresen és nagy mennyiségű szeszelőkkel és a súlyos alkoholistákkal: esetükben valóban csökken az állomány, ennek hátterében a Korszakov-szindróma és a B1-vitamin hiánya áll.
Az alkohol lebontása nemcsak megnöveli a B1-vitaminigényt – ez az agy működéséhez és az egészséges idegrendszerhez szükséges –, de gátolja is a B1-vitamin felvételét. Vagyis minél többet iszol, annál több B1-vitaminra van szüksége a szervezetednek.
(Forrás: Házi Patika, Webbeteg)