Kevésbé vonzónak és kevésbé megbízhatónak találsz másokat egy nagy adag alváshiánnyal.

Szó szerint másképp nézünk a többi emberre, ha kialvatlanok vagyunk – állapította meg egy friss tanulmány. Rövidebb ideig tudjuk nézni mások arcát, pedig ez alapvető fontosságú a társadalmi érintkezésben.

De nemcsak rövidebb ideig figyeljük a többiek arcát, félre is értjük a jeleket: aki dühös, azt kevésbé megbízhatónak és kevésbé egészségesnek látjuk, míg a semleges vagy riadt arcokat kevésbé találjuk vonzónak, mint egy rendes alvás után.

„Pontatlanul és lassan értelmezzük mások arckifejetését kialvatlanul” – jegyezte meg Lieve van Egmond, az Uppsalai Egyetem alváskutatója.

A kutatásban két, 45 fős csoportot vettek, akik legalább egy hétig nem láthatták egymást a kísérlet előtt. Az egyik csoport tagjai rendesen aludtak, a másik tagjai viszont nem aludtak a kísérlet előtti éjszaka. A vizsgálathoz szemmozgás-követő szenzorokat használtak.

Alváshiány után 6,3–10,6 százalékkal kevesebb ideig nézték a többiek arcát, érzelmi állapottól függetlenül. Összességében kevésbé vonzónak és kevésbé megbízhatónak találták a többieket. Azt is megjegyzik a kutatók, hogy

visszavonultabbá válhat, aki alváshiányban szenved, másfelől elismerik, hogy a jelenség jobb megismeréséhez hosszabb ideig tartó, nagyobb mintavétellel dolgozó vizsgálatok kellenek.

„A részvevőink fiatal felnőttek voltak – mondja Van Egmond. – Nem tudjuk, hogy az eredményeink általánosíthatók-e más korcsoportokra, és azt sem, hogy a krónikus alvászavarban szenvedők körében is hasonló eredmények születnének-e.”

(Forrás: Science Alert, fotók: Unsplash, borítókép: Kinga Cichewitz / Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Barbarára Békéscsabán is felfigyeltünk, most Svájcban röplabdázik, és még mindig elbűvölő
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő