Az alvás kulcsszerepet játszik egészségünk megőrzésében, testünk szinte összes folyamatára hatással van, miért is maradna ki ebből a testsúlykontroll.

Rögtön azzal kezdjük, hogy megvédjük a zsírt, ez ugyanis egy nagyon hasznos és szükséges összetevője a szervezetünknek, persze csak meghatározott mértékben* – hogy csak a legfontosabb szerepeit említsük:

  • az energiaraktározás,
  • a szervezet védelme fizikai hatásokkal (hideggel, mechanikai behatásokkal) szemben, valamint
  • a vázrendszer és egyes szervek kipárnázása.

Az ideális zsírmennyiség mértékét elég sok tényező befolyásolja – például a nemünk és korunk –, de azért nagy általánosságban elmondható, hogy nőknél kábé 20-30%, míg férfiaknál 12-22% az optimális.

Viszont a felhalmozódott zsírszövetek sokszor még csak nem is szemmel láthatóak, vagyis nem „párnácskák” és „úszógumi” formájában jelennek meg, hanem befelé terjeszkednek. Ez lenne zsigeri zsír, ami igen nagy mértékben befolyásolja a szervezet működését

– szív- és érrendszeri betegségekhez és májkárosodáshoz is vezethet, a hormonháztartást és a termékenységet is befolyásolhatja, tehát az még csak a kisebb baj lehet, hogy a nagy súly miatt tönkremennek az alsó végtagjaink ízületei.

Nyilván most jön az a rész, hogy az elhízásért a nem megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás és/vagy a mozgáshiány (esetleg valamilyen hormonális betegség) a felelős – erről pedig már mindenki megírt mindent, természetesen mi is –, ám mindezek mellett van egy olyan tényező is, amiről méltatlanul kevés szó esik: a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

A manapság már népbetegségnek tekinthető rendszeres alváshiány ugyanis nagyban növeli a felhalmozódó zsírszövetek mennyiségét, azaz hizlal.

Hát persze, az alvás kulcsszerepet játszik egészségünk megőrzésében, vagyis az alváshiány testünk szinte összes folyamatára hatással van, miért is maradna ki ebből a testsúlykontroll.

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen öt óránál kevesebbet alvóknál 16%-kal csökkent a jóllakottság érzetéért felelős hormon (leptin) szintje, míg az éhségérzetért felelős hormon (ghrelin) szintje 15%-kal nőtt, mint a nyolc óránál többet alvók esetében – az öt órásoknál kevesebbet alvók körében több is az elhízott személy.

Egy másik megközelítés talán még inkább szemlélteti az összefüggést az alvás és az elhízás között: ha nem alszunk eleget, több időnk marad enni is, vagyis hízni fogunk, főleg, ha egy fejlett (és jóléti) társadalom részesei vagyunk, ahol könnyen elérhetőek a készételek. Mindez megfordítva pedig úgy néz ki, hogy ha több időt szánunk alvásra, kevesebb kalóriát viszünk be, még akár fogyhatunk isés ez is tudományosan bizonyított.

A lényeg viszont az, hogy a megfelelő hosszúságú és minőségű alvás kikerülhetetlen és elengedhetetlen az elhízás megelőzéséhez és egészség megőrzéséhez.

(Forrás: Scientific American, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Hat meglepő tény az alkoholról, plusz egy kijózanító tudásteszt

Úgy érzed, berúgtál már elégszer és mindent tudsz az alkoholról? Akkor teszteld magad ezzel a kvízzel, mi pedig elmondjuk, mire jutottak a magyarok.

Sosem vett rá a lélek, hogy számolgasd a kalóriákat? Segítünk

Mennyi kilokalóriát viszel be, mennyire van szükséged, és hogyan számolgatsz nap közben?

Vannak olyan zöldségek, amik egészségesebbek főzve, mint nyersen

Nem minden zöldség szükségszerűen egészségesebb nyersen, vannak,  amiket inkább főzve érdemes elfogyasztani.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Erica tornász, és ezt le sem tudná tagadni

Veszélyesen süllyed több tucat kínai nagyváros

Ha ott van ő, egyszerűen nem lehet senki vagy semmi másra nézni

További cikkeink a témában