Nem minden zöldség szükségszerűen egészségesebb nyersen, vannak, amiket inkább főzve érdemes elfogyasztani.

Azt azért elmondhatjuk, hogy a zöldségek alapjába véve egészségesek nyersen, és bár a legtöbbjük feldolgozott formában vércukorszint-emelkedést válthat ki, azért vannak olyanok, amik hatása főzéssel jobban érvényesül – a zöldségek sejtfalaiban ugyanis számos tápanyag található megkötött formában, amik csak hő hatására szabadulnak fel, hogy aztán a szervezetben hasznosuljanak.

Sütőtök

A sütőtök mindenféle antioxidánst tartalmaz, többek között a béta-karotint, ami könnyebben felszívódik melegítés, főzés után.

Spárga

Spárgát alapból nem nagyon eszünk nyersen. Nem is baj, ugyanis főzés során felpuhul a sejtfala, ami azért jó, mert szervezetünk nemcsak megemészteni tudja könnyebben, de a tápanyagokhoz is könnyebben kinyeri – abban pedig bővelkedik (A-, B1-, B2-, B9-, C-, és E-vitamin, vas, foszfor, kálium).

Paradicsom

A paradicsomot is azért érdemes hőkezelni, hogy könnyebben tudjuk megemészteni, valamint olyan erős antioxidánst tudjunk kinyerni belőle, mint a likopin, ami csökkenti a rák kialakulását és a szívroham kockázatát. Egy hátulütője viszont van a paradicsom megfőzésnek, hatására a C-vitamin elveszti vitaminhatását, lényegében elbomlik – valamit valamiért.

Sárgarépa

Tudományosan bizonyított, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin-szintje magasabb, mint a nyersé. A béta-karotin egyébként fontos, ezt ugyanis szervezetünk A-vitaminná alakítja, ami a látásban, a csontképződés és az immunrendszer szabályozásában vállal jelentős szerepet.

Gomba

Orvosok és táplálkozási szakértők úgy tartják, hogy a gomba nyersen lényegében nem is emészthető, és csak alapos hőkezelés hatására szabadulnak fel a benne található tápanyagok, a proteinek, a B-vitaminok, az ásványi anyagok, valamint számos olyan új vegyület, ami nem található más élelmiszerekben.

Spenót

A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a niacin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, viszont a főzés növeli az A- és E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét, valamint az olyan fontos karotinoidok felszívódását, mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Népszerű zöldségek, amik igazából gyümölcsök

Ne beszélj zöldségeket, ezek mind gyümölcsök!

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Ünnepi útmutató férfiaknak, akik olyan ajándékot akarnak adni, ami valóban megérinti a szívet

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
35% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
65% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.
Öt pikáns ajándékötlet a barátnődnek, ha idén kicsit felforrósítanád a karácsonyt
Hirdetés