Ne beszélj zöldségeket, ezek mind gyümölcsök!
A paradicsom kapcsán mindig előkerül az a kérdés, hogy zöldségnek vagy gyümölcsnek tekintendő-e. Nem olyan egyszerű erre választ adni, és ez nem csak a paradicsom esetében merülhet fel.
- Gyümölcsnek nevezik a növények édes és húsos, emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas termését (ami a virág magházából képződő, a magvakat magába foglaló és védő szerv) és áltermését (a magházon kívül további más virágrészek vagy más szervek is részt vesznek a felépítésében),
- míg zöldségek közé a növények ehető részét sorolják (kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket).
Vagyis ha ezt vesszük alapul, akkor például a paradicsom is gyümölcs.
Persze nehéz ezzel azonosulni, mert jellemzően a gyümölcsök édes ízűek, míg a zöldségek sósak – esélyes, hogy nincs olyan ember a Földön, akinek a fejében a gyümölcshöz nem édes íz párosul –, ezt, valamint a termesztéstechnológia oldalát*, valamint a fogyasztásai szokásainkat nézve a paradicsom inkább a zöldséghez áll közelebb.
* Nagy általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök évelő növények, vagyis életük a termés képzésével nem fejeződik be (pl.: az almafa akár hosszú éveken keresztül is képes termést adni), míg a zöldségfélék esetében jellemzően minden évben újra kell ültetni őket – ugye a paradicsomot is –, de ismételjük: nagy általánosságban és jellemzően, mert természetesen vannak kivételek.
A (legfelsőbb) bíróság döntött róla, hova sorolható a paradicsom
1893-ban az Egyesült Államokban komoly per zajlott a paradicsom zöldség vagy gyümölcs mivoltáról. Egy manhattani nagykereskedő, név szerint John Nix miután kifizette a vámot az importált paradicsomért, a bírósághoz fordult, hogy visszaperelje annak teljes összegét a New York-i kikötő beszedőjétől, Edward L. Heddentől, merthogy az botanikai szempontból a gyümölcsök közé sorolható, így pedig – az akkori törvények értelmében – vámmentességet élvez. Az ügy egészen a legfelsőbb bíróságig jutott, végül Horace Gray bíró nem Nixnek adott igazat, azzal indokolva döntését, hogy
bár botanikai szempontból a paradicsom valóban gyümölcs (lásd fentebb), de fogyasztási szokásainkat nézve a zöldségek közé soroljuk őket
– ezzel kapcsolatban még hozzátette, hogy a gyümölcsöket jellemzően desszertként fogyasztjuk, akár magában is, nem pedig a levesek és főételek egyes elemeként, kísérőjeként (főzve, sütve, pirítva, párolva, stb.).
2005-ben New Jersey-ben törvénybe is foglalták, hogy a paradicsom az bizony zöldség – ráadásul az állam hivatalos zöldsége.
De nem csak a paradicsom az egyetlen olyan zöldség, ami valójában gyümölcs
Számos botanikailag gyümölcsnek számító növény létezik, amelyek a gasztronómia, a konyhai szokások révén kapták meg a zöldség identitást, – a teljesség igénye nélkül – ilyen például a...
- paprika – a kaliforniai paprikától a jalapeñóig az összes
- tök(félék) – virágból fejlődik ki, magot tartalmaz
- (kígyó)uborka – a tökfélékhez családjába tartoznak, vagyis gyümölcsök
- cukkini – ez is tökféle, ergo...
- zöldborsó – bár itt igazából a borsóhüvely az, ami maga a gyümölcs
- olajbogyó – az olajfa termése, csonthéjas, mint a barack és a mangó
- avokádó – az avokádófa termése, gyakorlatilag egy érett virág
(Forrás: Business Insider, Library of Congress, Wikipédia, fotó: Unsplash, )
Ez is érdekelhet: