Elmondunk mindent.

Új-Zéland. Teljesen jogosan merül fel benned a kérdés, hogy ha valamit újnak neveznek, akkor abból vajon van régi is? Azaz, ha létezik olyan, hogy Új-Zéland, akkor van/volt esetleg egy Régi-Zéland is? A válasz lényegében az, hogy igen.

Zéland, pontosabban Zeeland a mai napig létezik: Hollandia egyik legnyugatibb, legkevésbé népes, számos szigetből és félszigetből álló tartománya

– jelentése egyébként Tengerföld.

Zeeland strandjai a turisták kedvelt célpontja – különösen a németeké –, olyannyira, hogy a nyári főszezonban akár a lakosság két-négyszerese is megfordulhat egyes részeken

De ha a térképre nézel, akkor láthatod, hogy Új-Zéland és Hollandia nem éppen szomszédos országok, légvonalban – barátok között is – olyan 18-20 ezer km-re helyezkednek el egymástól. Ezek után már egészen biztosan arra gyanakszol, hogy Új-Zéland holland felfedezés áldozata lehet. És nem is jársz messze a valóságtól, merthogy a holland származású Abel Janszoon Tasman hajós és kereskedő látogatta meg első európaiként 1642-ben.

Új-Zéland egyike Földünk legkésőbb benépesült szárazföldjeinek, de nem európaiak hódították meg, hanem polinéziai bevándorlók már a 13. század környékén, akik letelepedésükkel rögtön megalkották az (egyedi) maori kultúrát.

Ugyanakkor Tasman nem is tudta, hogy merre jár, ő abban a hitben volt, hogy Argentína partjainál hajózik és a dél-amerikai országhoz tartozó – a holland Willem Schouten és Jacob Le Maire által 1615 decemberében felfedezett és elnevezett – Staten Landt (Államok-sziget) egyik szigetét látja, ezért ő is így nevezte. Évekkel később azonban Hendrik Brouwer és Joan Blaeu holland térképészek rájöttek, hogy a nagy felfedezés nem Argentínához és Dél-Amerikához köthető, így a két nagyobb és számos kisebb szigetből álló csendes-óceáni országot átnevezték Nieuw Zeelandnak – mondván, hasonlóan Zeeland holland tartományhoz ez is több szigetből áll.

Angol nevét felfedezése után több mint száz évvel kapta meg Új-Zéland, amikor 1769-ben a brit James Cook kapitány felderítette és meglepően pontosan feltérképezte a kettős szigetet – ő az egyszerűbb kiejtés miatt angolosította New Zealandra.

Közel sem biztos, hogy Új-Zélandot még 2026-ban is láthatod a térképen

Ugyanis szeptember közepén aláírásgyűjtést indított az egyik, őslakosok érdekeit képviselő új-zélandi párt az ország hivatalos nevének megváltoztatására. Az ominózus párt, a Pati Maori (magyarul: Maori Párt) azt szeretné, ha Új-Zéland új neve az őslakos maorik által használt Aotearoa*, azaz A hosszú fehér felhő földje lenne – továbbá ha a települések is visszakapnák maori elnevezésüket.

Ez is érdekelhet:

Tudod, mi az Egyesült Államok hivatalos nyelve?

Pedig valószínűleg az angolt mondanád, de ki kell hogy ábrándítsunk.

(Forrás: newzealand.com, Mentalfoss, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ragyogó színével is kitűnik ez az izlandi világítótorony

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés