Egyelőre az említett százalékokhoz sajnos nincsenek hitelesített adataink, de amíg bizonyos nem létező titkos szervektől örökre várunk rájuk, addig végezhetsz egy felmérést a környezetedben a hölgyeknél, hogy bírják-e, ha egy férfi zakóban van. A válasz elég valószínű, hogy igen lesz.

Innen ered

A zakó az öltöny felsőrészeként terjedt el a tizenkilencedik századi Nagy-Britannia fénykorában, Viktória királynő uralkodása alatt, amikor a formális öltözködés lazábbá alakult át; lenyűgözte őt ez az uniformnak szánt öltözék. A ruhadarab fogalmát és pontos eredetét nem egyszerű tisztázni, mert elég sok fajtája van, zakónak hívunk minden öltönykabát-szerű felsőrészt - helytelenül. Találkozhatunk vele öltönykabát, blézer vagy sportzakó néven, utóbbi két fajtát szokták magában viselni.

Blézer vs. sportzakó

A különbséget a blézer és a sportzakó között az anyagban, színben és a kialakításban kell keresni. A sportzakó valamilyen természetes anyagból készül, mint például a gyapjúszövet (tweed), többnyire mintás, három gombja van, két zsebe a csípőnél és néha egy a mellkasnál. A neve az eredetére utal, a kiváló angol úriemberek sporttevékenységet végeztek benne, konkrétan vadászathoz viselték. Aztán persze a sporttevékenység után is rajtuk maradt, sportzakóban üldögéltek a klubban, vagy a krikettpálya nézőterén.

Kevésbé formális viselet, mint a blézer, ami viszont erősebb, tartósabb anyagból készül, egyszínű - hagyományosan sötétkék vagy fekete - és foltzsebei vannak. Egysoros és duplasoros fajtája is van, modern változata sokféle színben elérhető. A blézer elegánsabb megjelenést kölcsönöz viselőjének, nem hiába hordták országok uralkodói és használják egyenruhának a mai napig a repülőgépek személyzetei, egyes iskolák vagy yacht klubok.

Mikor jó a méret?

Nem untatnálak titeket azzal, hogy mi a különbség az amerikai, az olasz, vagy az angol típusú blézerek között, egy kicsit más szabásúak, de ezeket a különbségeket a hétköznapi divat mára úgy elmosta, mint a dagály hullámai a tengerparti homokba írt szerelmes üzenetet. Inkább nézzük meg, hogy mikor fog teljesen passzolni rád ez a ruhadarab!

A blézer mérete

  • A válladnál illeszkedjen úgy, hogy kényelmesen tudd mozgatni a karodat minden irányban, de a vállad vonalánál a zakó sarka ne álljon ki jobban 1-1,5 cm-nél vízszintes irányban.
  • Be lehessen gombolni anélkül, hogy mellkasodon túlságosan elállna, lógna, hátadon feszülne, nyakadnál pedig elállna a gallér.
  • Az ujja pontosan a csuklód vonaláig érjen, az ingujj 0,5-1,5 cm-re lógjon ki.
  • Hátul olyan hosszú legyen, hogy eltakarja a hátsódat.
  • Egyenesen állva, teljesen leengedett kezednél a zakó alsó vonala kinyújtott ujjaid tövénél legyen.

 

A blézer részei közül kettőt mindenképpen meg jell jegyeznünk. Az egyik a hajtóka, ami az elülső részen visszahajtött szövetvég. A másik pedig a hasíték, ami a hátsó részen lévő kivágást jelenti. Van olyan zakó, amin nincs hasíték, ez elég kényelmetlen megoldás, a legelterjedtebb a középen hasított, de létezik oldalt hasított is.

 

 

Megvan a méret, mivel hordjam?

Rengeteg kifogástalan variációt találhatunk a zakóra a Harrods oldalán, ezek közül három alaptípust emelnék ki. A Ralph Lauren sportzakót egy élénkzöld nadrággal párosították, ami a tervezőre jellemző modern, de kortalan eleganciát eredményez. Egy sötétebb blézer egy bézs színű vászonnadrággal és fekete kiegészítőkkel minden esetben jól mutat, a Brionitól láthatunk rá egy jó példát. A Michael Kors sztreccses anyagú blézerét farmerral, sállal és mokaszinnel párosítva pedig egy lazább szettet kapunk.

Még ennél is lazábbra lehet venni a figurát, ha megdobjuk a szürke zakót és a türkiz nadrágot egy printes pólóval és egy Converse-szel, a tornacipő bármilyen összeállítást utcakompatibilissé tesz.

A fehér nadrágtól sokan tartózkodnak, de csak a megfelelő ruhadarabokat kell mellédobnod, és máris egy nyárias, világos, színes összeállításban zsebelheted be az elismerő pillantásokat.

Zakóból a kevesebb több

A gombolásról

Alapvetően azt kell megjegyezni, hogy a legalsó gombot (dupla sorosnál gombsort) szinte sosem kapcsoljuk be, akit bővebben érdekel a téma, az itt további hasznos információkat talál.

A zakónál különösen érvényes a kevesebb néha több elve, mert ezt a ruhadarabot rendkívül sokféle összeállításhoz lehet párosítani. Nem tanácsos minden hónapban újabb darabot beszerezni, inkább válassz alaposabban, szánj rá akár több alkalmat is, hogy felkutass egy minőségibb darabot, mert ezt évekre választja az ember.
El lehet menni egy szabóhoz is, vagy egy fiatal divattervezőhöz, mint például Benus Dani, aki leveszi a méreteket és rád komponál egy egyedi zakót. Ez egy kicsit drágább megoldás, de az eredmény valószínű jobb és tartósabb lesz, mintha konfekcióból vásárolnál.
Viszont ha egyszer már megvan a tökéletes darab, akkor biztosan az egyik kedvenceddé fog válni, mivel szélesíti a vállad, karcsúsít és még kényelmes is.

Akinek megjött a kedve a vásárláshoz, annak a Zara-H&M pároson kívül ajánljuk az Aréna plázában található Peek & Cloppenburgot, az Andrássy úti Guess-t, az Allée-ban található Van Graafot, vagy a Gantet.

Górcső alá vettük már a bakancsokat és a farmerdzsekit is, erre találod a korábbi írásokat!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában