Az ezredfordulóra majdnem kihalt a térségből, de működik az újraszaporítási program.

Jó hírt közölt a LoupO határokon átívelő medve- és farkasfigyelő projekt: munkatársaik hetven barnamedve egyedet azonosítottak 2021-ben a határ francia és spanyol oldalán – a legtöbbet az elmúlt száz évben –, harmincnégy nőstényt és harminckét hímet, és további négy állatot, akiknek a nemét nem sikerült megállapítani. Az év folyamán tizenöt medvebocs jött világra.

A populáció a 2018-as ötvenkettőről emelkedett hetvenre 2021-ben. A kutatók azt is megállapították, hogy a faj újraszaporítási programjának 1996-os kezdete óta száztizennégy barnamedve született a hatezer-ötszáz négyzetkilométernyi területen, ahol ritkásan szétszórva él a pireneusi állomány.

A Pireneusokban csaknem teljesen kihalt a barnamedve 1996-ra, amikor első ízben telepítettek be új állatokat Szlovéniából. Az utolsó őslakos barnamedvét 2004-ben lőtték ki, két évvel később négy újabb nőstényt importáltak, ugyancsak Szlovéniából. Az 1997 és 2016 között a Pireneusokban világra jött bocsok mind egyetlen szlovéniai állattól, egy Pyros nevű hímtől születtek.

Egy másik, 2016-ban ugyancsak Szlovéniából származó hím barnamedvét, Goiatot tavaly jószág elpusztításával vádolták meg. Úgy tudni, hogy egy kost, négy kecskét és egy birkát támadott meg tavaly ősszel a katalóniai Vall d'Aran régióban, de Goiat már korábban hírhedtté vált a határ francia oldalán, ahol gazdák az elejtését követelték. Úgy hiszik, hogy jelenleg a katalán oldalon él, ahol legalább egy utódot nemzett tavaly.

(Forrás: LoupO, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről