Szándékosan biztos nem ártanál nekik, de véletlenül se tedd!

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy

ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat (már csak azért se, mert az égetés környezetszennyező, a komposztálás viszont hasznos – tesszük hozzá).

Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképp se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat!

Ilyen egy sünmenedék

A természetvédők szerint a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha nincs lehetőség a munkálatok halasztására, érdemes alternatív búvóhelyet kialakítani a közelben vagy mesterséges süngarázst beszerezni, amelybe a magányosan pihenő felnőtt állat és a nőstény a kölykeivel is áttelepíthető.

(Forrás: MME)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a lány nagyon fázna egy 18 fokra fűtött közintézményben