Szeptember 30-án tűzi műsorára a nemrégiben elhunyt séf sorozatának új részét a CNN.

Kétségtelen, hogy Anthony Bourdain június 8-án bekövetkezett halála milliókat sokkolt, és ebben komoly szerepet játszanak halálának körülményei, nevesen az, hogy a celebséf-író-műsorvezető öngyilkosságot követett el. Az exdrogfüggő Bourdain a műsoraiban ugyanis nem csak séfekről és ételekről, tájakról és emberekről beszélt,

hanem próbálta mindenkinek megtanítani az élet hol hangos, hol csendes élvezetét,

megtalálni az örömöt olyan apró dolgokban, mint egy falat friss kenyér, egy tengerparton barátok társaságában elkészített halászlé, egy pohár nem túl minőségi, de hideg sör egy forró tijuanai délutánon, vagy egy manilai zöldségessel folytatott beszélgetés egy zötykölődő buszon.

Bourdain azt hirdette, hogy az élet minden tökéletlensége ellenére szép, sőt, éppen azért az, és megmutatta, hogy mi, akik ezen a bolygón élünk, nem különbözünk annyira egymástól, mint azt sokan szeretnék elhitetni velünk. Mert ha szót tud érteni egymással egy milliomos, exfüggő New York-i séf és egy botswanai konyhai mosogató, akkor nem lehet olyan nagy a baj.

És ennek sajnos vége.

"Anthony Bourdainnek nincsenek Michelin-csillagjai, sőt, mi több, soha nem is volt neki. Gasztronómiai kvalitásai alapján nem tartozik az elitbe, nem mutat új irányt a kulináris élmezőny számára, mivel sosem foglalkoztatta a kísérletezés. Bourdaint egy dolog érdekli: az evés, és valószínűleg szakács is azért lett, hogy minél többet tudjon meg arról az univerzumról, ami az evést körülveszi."

Olvasd el, mit írtunk Bordainről, a nagy rock n roll-séfről!

A herointól Barack Obamáig – Az Anthony Bourdain-sztori

Kaja, drogok, botrányok, siker. Elmondjuk, hogy miért ő a legkirályabb szakács, aki valaha írt.

A CNN-nek forgatott Parts Unknown című sorozatának új évadából több epizód leforgott, de a teljes évad nem készült el. A 61 éves műsorvezető ugyanis épp egy epizód forgatása közben, az elzászi Kaysersberg-Vignoble-ban lett öngyilkos. Így aztán már csak az első részhez írta meg és mondta fel narrációként emblematikus átkötő szövegét, vagyis a heti epizódban már nem lehet hallani Bourdain gondolatait,

pedig éppen ezek voltak azok az elemek, amelyek műsorának szívét-lelkét jelentették, azt a fűszert, ami ízt adott a sorozat egészének.

Ebben az epizódban Bourdain a spanyolországi Asztúriába látogat, ahol régi barátjával, José Andrés-szel találkozik. Andrés már szerepelt korábban Bourdain műsorában, méghozzá a No reservations című műsorának katalán epizódjában. Bourdain hiányában az ő gondolatait fogjuk hallani.

Íme, egy rész az említett epizódból.

A sorozatból még öt epizód van hátra, az utolsó részt november 11-én tűzi műsorra a CNN. A témája Bordain kedvenc városa, New York, azon belül is Lower East Side. A rock n' roll séf ebben a részben olyan emberekkel, művészekkel, zenészekkel, filmesekkel találkozik, akiknek együttes teljesítménye évtizedekre meghatározta New York kultúráját.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában