A világ sem mehetett el szó nélkül amellett, ami Budapesten történt.

Az 1956-os forradalom – vagy más megközelítés szerint ellenforradalom – a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt – csak nagyon röviden összefoglalva:

Október 23-án diákok vonultak fel Budapesten, hogy békésen tüntessenek a sztálinista terror és a szovjet megszállás ellen. A hatalom reakciója viszont brutális volt: véres sortűz a fegyvertelen tömegre. A békésnek induló tüntetés estére már fegyveres felkeléssé alakult, ami közel egy hét utcai harc után el is érte a célját: a kommunista kormány megbukott, a szovjet csapatok visszavonultak. De csak látszólag. November 4-én a szovjet politikai vezetés ugyanis – felmérve, hogy Magyarország segítség nélkül marad – hadüzenet nélküli háborút indított Magyarország ellen. A nagy túlerő a fegyveres felkelők ellenállását felmorzsolta, november 11-én pedig a forradalom elbukott.

A pártállami hatalom megtorlása természetesen nem maradt el: a forradalom résztvevőit bebörtönözték, sokukat kivégezték.

A forradalom híre természetesen nem maradt országhatáron/Szovjetunión belül, az ikonikus Pathé News* például így számolt be a magyarországi eseményekről:

*A British Pathé...

...a filmes újságírás úttörőjének számító Pathé News archívuma, ami az Egyesült Királyság filmhíradóit és dokumentumfilmjeit készítette 1896 és 1976 között, ám nemcsak Angliából tudósított, hanem szerte a nagyvilágból. A gyűjteményt a világ legértékesebb híradó-archívumaként tartják számon, a 85 ezer saját filmből álló gyűjtemény igazi kincsesbánya, történelmi és kulturális jelentősége pedig páratlan – a YouTube-csatornáját ITT tudod elérni, érdemes csekkolnod.

Ez is érdekelhet:

Húsz erős kép 1956-ról

Ruszki! Haza! Sürgősen., tömegek és romok az utcán, ledöntött szobrok, vörös csillagok, Rákosi mint gnóm, és pesti humor 1956-os fotókon.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában