Észak-Koreába alig-alig utaznak turisták, fotókat pedig még kevésbé találunk a különös és rideg országról. Amikor viszont elcsípünk egy-egy videót – mint például, amit a CNN egyik riportere készített – vagy fotót, egy kicsit más szemmel nézünk a saját mindennapjainkra. Jöjjön most néhány erős kép a phenjani metróról!

Észak-Korea titokzatos, nyomasztó fővárosa, Phenjan alatt nyüzsgő metrórendszer köti össze a város dolgozóit. A jórészt az 1970-es években épített phenjani metrót minden nap százezrek használják, mégis olyan rideg és végtelenül szomorú hangulatot áraszt, hogy a hideg futkos a hátunkon tőle.

A gyengén megvilágított helyiségek, a festményekkel díszitett német metrókocsik valami egészen bizarr képet festenek a keleti diktatúráról.

Évente csak mintegy 5000 nyugati turista látogat Észak-Koreába, aminek köszönhetően nagyon ritkán látni fotókat Phenjanról - különösen, mivel erősen korlátozzák a fényképezést (is).

Ezek a metróban készített fotók egyedülállóan tükrözik az észak-koreai társadalom mindennapjait...

A phenjani metró 110 méterrel van a felszín alatt van, így ez a világ egyik legmélyebb metrórendszere. Annyira mély, hogy akár komolyabb bombatámadásokat is kibír - főleg, hogy a folyosókat vastag acéllemezes ajtók védik.

Az alagútba való lejutás kb. 4 percet vesz igénybe, miközben forradalmi himnuszok szólnak a recsegő-ropogó ősrégi hangszórókból.

Turisták csak helyi túravezetőkkel használhatják a metrót, és csak bizonyos állomásokra utazhatnak.

A mozgólépcsők alján az utasok végigböngészhetik a hirdetéseket, és beleolvashatnak az államilag ellenőrzött újságokba, hogy megismerjék a napi "híreket".

A német metrókocsikat még a '90-es évek végén hozták ide, de az átfestések ellenére néhány helyen előbukkannak graffitik a német időkből.

Ha kíváncsi vagy a CNN videoriportjára is, itt írtunk róla:

A CNN riportere bejutott egy észak-koreai család otthonába, és felvételeket is készített

Most megnézheted, mi számít lényegében luxusnak Észak-Koreában.

(via Business Insider)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Erica tornász, és ezt le sem tudná tagadni

Veszélyesen süllyed több tucat kínai nagyváros

Ha ott van ő, egyszerűen nem lehet senki vagy semmi másra nézni

További cikkeink a témában