A hagyományos mákos és diós mellett ínyenc bejglit is választott a szakértő zsűri.
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára, hogy „felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében”.
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre, utóbbi olyan ízesítésű és töltelékű bejglit jelent, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között.
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel ötven bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé műkedvelő zsűritagok is csatlakoztak.
A zsűri tagjai voltak:
- Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)
- Babik Edit főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
- Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
- Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
- Harsányi Levente műsorvezető, cukrász
- Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
- Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely
Hagyományos diós kategória:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategória:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategória:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Mennyei ajándék
Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
A Mennyei ajándék egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
Ezüstérmes: Pisztáciás Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
Bronzérmes: Mákos-birsalmás-fehércsokis bejgli
Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin