A csokoládé kategória nyertese pedig a sós karamellás körte lett.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves Év Fagylaltja versenyt. A verseny célja „a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt”.
Az ipartestület idén „mentes” kategóriát, valamint a csokoládé világnapja alkalmából külön „csokoládé” kategóriát is indított, és az alapanyaggyártók, forgalmazók versenyére is sor került, valamint különdíjakat is kiosztottak. Emellett a bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „sajtos-tejfölös lángos fagylalt”.
Az eredmények:
„A” kategória (cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye)
- Aranyérmes, vagyis az Év Fagylaltja: Sütőtökös mandula, dióvariációkkal (Somodi János – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő)
- Ezüstérem: Kávés csokoládé mogyoró (Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa)
- Bronzérem: Bana-nut (Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök)
Mentes kategória (cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye)
- Aranyérem: Mandulakert (Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár)
- Ezüstérem: Fekete noha (Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa)
- Bronzérem: Szilvafácska (Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök)
„Csokoládé” kategória:
- Aranyérem: Sós karamellás körte (Végh József - Krém Cukrászda, Székesfehérvár)
- Ezüstérem: Fekete bárány (Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, Debrecen)
- Bronzérem: Flamand Csokoládé (Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest)
„C” kategória (alapanyaggyártók, forgalmazók versenye)
- Aranyérem: Gundelek kedvence (Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest)
- Ezüstérem: Joghurtos mangó lassi lime-mal és kardamommal (Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest)
- Bronzérem: Kolumbiai kávé piemontei tejmogyoróval (Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest)
„C/M-Mentes” kategória (alapanyaggyártók, forgalmazók versenye)
- Aranyérem: Pomázi V.I.P. Ananászeper (Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest)
- Ezüstérem: Mentes mangó citromfűvel (Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft., Budapest)
- Bronzérem: Gyümölcsleves zabkásagombóccal (Andok Tamás – Nectar Kft., Budaörs)
Különdíjak
- Közönségdíj: Mentás uborka (Pálfi Attila – Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő)
- Szakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal (Konczné Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó, Gödöllő)
- Komárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval (Benkő Péter – IREKS-STAMAG Kft., Komárom)
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír (Martin Braun Kft. Budapest)