Aranyérmet kapott többek között a keksz on the beach is.
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év Fagylaltja verseny, melynek célja „a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt”.
Idén Hajdúszoboszlón rendezték a megmérettetést, ahol a versenyzők a nézők előtt, egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális Carpigiani fagyasztógéppel dolgoztak.
Öt kategóriában rekordszámú, összesen száz fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint százharminc fagylaltot lehetett kóstolni az egész napos rendezvény alatt.
A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációk is megjelentek, mint a narancsos-karamelles barnavaj fagylalt, a fűszeres masala teafagylalt és a malátás pekándió fagylalt. A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye. Egyes fagylaltokban merész fűszerek is feltűntek, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors, vagy a pikáns timur bors. A „Pávai kedvence” kategóriában az almás fagylaltokat a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres ízesítések mellett, izgalmasabb alapanyagokkal – akár almapálinkával vagy alma ciderrel – is dolgoztak a versenyzők. Az eredmények:
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Dörgicsei mandulás – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
- Ezüstérmes: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda (Szeged)
- Bronzérmes: Brüszke – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda (Debrecen)
„M” Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje nélküli fagylaltok.
- Aranyérem: Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó (Balatonszemes)
- Ezüstérem: Bogyós jazz – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó (Nagykanizsa)
- Bronzérem: Rio – Kovács Roland, Krém Cukrászda (Székesfehérvár)
Pávai kedvence kategória:
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek, és a jellegzetes alapanyaguk az alma.
- Aranyérem: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
- Ezüstérem: Százéves alma – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház (Balatongyörök)
- Bronzérem: Mese almás – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó (Gödöllő)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: Keksz on the beach – m-GEL Hungary Kft. (Budapest)
- Ezüstérem: Triplamogyorós palacsinta vörösáfonyával – Szabados Norbert, König-Units Kft. (Üllő)
- Bronzérem: Áfonyás clafoutis (tejpite) – Szabados Norbert, König-Units Kft. (Üllő)
„C/M-mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye; hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje nélküli fagylaltok.
- Aranyérem: Nyári dallam – Benkő Péter, Ireks-Stamag Kft. (Komárom)
- Ezüstérem: Detox smoothie – Rétfalvi Attila, Master Martini Hungary Kft. (Budapest)
- Bronzérem: Pisztácia pesto maldon sópehellyel – Rétfalvi Attila, Master Martini Hungary Kft. (Budapest)
Különdíjak:
- Közönségdíj: Pisztácia kandírozott citrusokkal – Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto (Nagykőrös)
- Szakmai szervezetek különdíja: Balatoni mámoros csokoládé – Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda (Balatonfüred)
- Hajdúszoboszló Centenárium 2025. különdíj: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda (Szeged)
- Kézműves Fagylalt Nívódíj: Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
(Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület)





