Aranyérmet kapott többek között a keksz on the beach is.

A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év Fagylaltja verseny, melynek célja „a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt”.

Idén Hajdúszoboszlón rendezték a megmérettetést, ahol a versenyzők a nézők előtt, egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális Carpigiani fagyasztógéppel dolgoztak.

Öt kategóriában rekordszámú, összesen száz fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint százharminc fagylaltot lehetett kóstolni az egész napos rendezvény alatt.

A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációk is megjelentek, mint a narancsos-karamelles barnavaj fagylalt, a fűszeres masala teafagylalt és a malátás pekándió fagylalt. A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye. Egyes fagylaltokban merész fűszerek is feltűntek, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors, vagy a pikáns timur bors. A „Pávai kedvence” kategóriában az almás fagylaltokat a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres ízesítések mellett, izgalmasabb alapanyagokkal – akár almapálinkával vagy alma ciderrel – is dolgoztak a versenyzők. Az eredmények:

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Dörgicsei mandulás – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
  • Ezüstérmes: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda (Szeged)
  • Bronzérmes: Brüszke – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda (Debrecen)

„M” Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje nélküli fagylaltok.

  • Aranyérem: Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó (Balatonszemes)
  • Ezüstérem: Bogyós jazz – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó (Nagykanizsa)
  • Bronzérem: Rio – Kovács Roland, Krém Cukrászda (Székesfehérvár)

Pávai kedvence kategória:

Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek, és a jellegzetes alapanyaguk az alma.

  • Aranyérem: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
  • Ezüstérem: Százéves alma – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház (Balatongyörök)
  • Bronzérem: Mese almás – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó (Gödöllő)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: Keksz on the beach – m-GEL Hungary Kft. (Budapest)
  • Ezüstérem: Triplamogyorós palacsinta vörösáfonyával – Szabados Norbert, König-Units Kft. (Üllő)
  • Bronzérem: Áfonyás clafoutis (tejpite) – Szabados Norbert, König-Units Kft. (Üllő)

„C/M-mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye; hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje nélküli fagylaltok.

  • Aranyérem: Nyári dallam – Benkő Péter, Ireks-Stamag Kft. (Komárom)
  • Ezüstérem: Detox smoothie – Rétfalvi Attila, Master Martini Hungary Kft. (Budapest)
  • Bronzérem: Pisztácia pesto maldon sópehellyel – Rétfalvi Attila, Master Martini Hungary Kft. (Budapest)

Különdíjak:

  • Közönségdíj: Pisztácia kandírozott citrusokkal – Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto (Nagykőrös)
  • Szakmai szervezetek különdíja: Balatoni mámoros csokoládé – Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda (Balatonfüred)
  • Hajdúszoboszló Centenárium 2025. különdíj: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda (Szeged)
  • Kézműves Fagylalt Nívódíj: Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)

(Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület)

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Így ünneplik gyönyörű és világhírű nők a karácsonyt

A Player kérdése: Befejeződött az F1 idei szezonja. Nálad ki az év versenyzője?
29% Norris
51% Verstappen
9% Piastri
2% Russell
9% Egy másik versenyző
Advertisement
Hirdetés