A karóra sokak szerint egy igazi férfi egyetlen ékszere, így nem mellékes, milyen szempontok alapján választunk.

Szerkezet

Ez az első kérdés, amit tisztázni érdemes, mielőtt még alaposabban szemügyre veszel egy órát, tekintve, hogy a szerkezet határozza meg az óra minőségét és szabja meg annak árát. Két alapvető működési elvet hordozó órát különböztetünk meg: mechanikus és elektronikus. Utóbbiak egy gondosan formára vágott kvarc kristály és a rajta áramló folyamatos impulzusok segítségével működnek. Általánosságban elmondható, hogy ezek a szerkezetek az alacsonyabb árkategóriát képviselik. A mechanikus darabok működését egy kis ingaszerkezet biztosítja, és bár manapság már ehhez a típushoz is hozzá lehet jutni olcsóbban, ez a finomhangolású rendszer csupán a legjobb órákra jellemző, ennek megfelelően az áruk is magasabb.

Funkció

Miután kiválasztottad a számodra megfelelő szerkezetet, azt kell megfontolnod, milyen igényeket támasztasz az óráddal szemben. A vízállóság ma már alapkövetelmény. Olyan funkciókkal látják el korunk óráit, mint a beépített GPS, vagy az automatikus árapály figyelése. Érdemes jól átgondolni, mire is lesz a későbbiekben szükséged, hiszen minden extra jelentkezni fog a végösszegben.

Forma

A kulcs ebben az esetben a méretben rejlik. A próba során győződj meg róla, hogy órád kényelmesen illeszkedjen a csuklódra, és súlya is legyen megfelelő, hosszútávon is. Amennyiben fém borítású darabot választasz, bizonyosodj meg arról, hogy illeni fog egyéb kiegészítőidhez, gyűrűidhez. Ha nincs több órád, de a változatos megjelenésre törekszel, egy jól megválasztott bőr karkötő segítségével könnyen tudsz változtatni órád megjelenésén. Mindenképp jól gondold meg a választást, mert az óra olyan kiegészítő, ami a stílusán keresztül árulkodik személyiségünkről.

Ápolás

Egy karóra ápolása gyakorlatilag két egyszerű lépést takar: tartsd tisztán és szárazon. Amennyiben nemesfém darabbal büszkélkedhetsz, ez a lista kibővül a rendszeres polírozással. Javasolt minden négy-öt évben meglátogatni egy szakembert is, aki az általános használat során felmerült kisebb hibákat kijavítja, beállítja a pontos időt, ha szükséges, alkatrészt cserél, és kitisztítja a szerkezetet. A bőrből illetve gumiból készült szíjak könnyen koszolódnak, így rendszeres tisztításuk ajánlott. Fémből készült szíjak esetén ezt fogkrémmel javasoljuk, amivel gyorsan és könnyedén eltávolítható a mindennapi szennyeződés, és a fényezés is szépen helyreállítható.

Néhány egyszerű szabály a karórák helyes viseletéhez

  • Mindig a balkezeden viseld.
  • A számlap sose legyen csuklód belső oldalán.
  • A helyes viselet során az óra nem fityeg a csuklón, illeszkedjen szorosan, de levételekor ne hagyjon nyomot maga után.

Replikák

Egy ideális világban mindenki Rolexet viselne a csuklóján. Tudjuk, hogy csábító lehet időről időre egy replikát venni, de az ilyen olcsó hamisítványok minden bizonnyal olcsó szerkezettel is működnek, a szakértő szemeket pedig egy hiteles másolat sem képes becsapni. Azt javasoljuk, hogy ezek helyett vásárold meg a legjobb órát, amit még ésszerű kertetek közt megengedhetsz magadnak. Ha így cselekedsz, a legjobb befektetéseddé válhat, és ennél nagyobb elégedettségre nem is tehet szert egy férfi.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában