Beléphetsz Ázsiába egy sarokra a Bazilikától, ahol Badhanna, a fiktív kalandor világa vár, erős vizuális élménnyel, finom illatokkal, de mindenekelőtt keleti ízekkel és ütős koktélokkal. Ha nagyon magával ragad a hely, maradhatsz hajnalig, ha sosem elég az ízorgiából, kipróbálhatod a tematikus napokat.

Egyáltalán nem az étel az első, amikor belépünk egy étterembe: előbb találkozunk a nevével, esetleg a honlapjával, aztán odabent a dizájnnal, a pincérekkel (talán néhány ismerőssel is), és csak aztán jönnek az ételek. A belváros szívében, a Hercegprímás utcában nyílt Badhanna csavaros ázsiai ízeket és fülledt elektronikus klubot ígér, és bár kipróbálni nekünk csak az előbbit sikerült, nincs okunk kételkedni az utóbbiban sem. Mert amit láttunk, az eléggé meggyőző volt, sőt itt-ott még meglepetést is okozott.

De ki az a Badhanna? Szójáték, némi ázsiai csengéssel, mintha Buddha és a nirvana keveréke lenne, de közben bad-Hanna is, aki rossz, de nem úgy, sokkal inkább

egy kalandvágyó, izgága (minden lében kanál?) utazó, az ő ázsiai emlékei jelennek meg az enteriőrben, az ízekben, az illatokban, a zenében és a vendégfogadásban.

A Badhanna egy Ázsia-esszencia: talán dominál Hongkong és Indonézia, de jelen van Japán, Kína, Thaiföld, Korea és Vietnám is.

Belépéskor nem elvárás a Kelet-mánia, de a nyitottság előnyt jelent: a cél kiszakadni a hétköznapokból, félretenni a problémákat, amihez erős lökést ad, hogy

minden porcikádat átjárja egy ismerős, mégis különös világ. Hongkong sötét sikátorai, Indonézia buja indái, titokzatos kínai írásjegyek vesznek körbe.

A dizájn május óta több újdonsággal bővült: bekerültek Stark Attila festőművész munkái, valamint az éttermet működtető csapat hongkongi, vietnámi, koreai utazásainak emlékeit hordozó tárgyak és kiegészítők. És van egy tűz-fal is, mármint egy klasszikus neon, tűz formával, vörös fénnyel, ami ismét egy Hongkong-idézet.

Számtalan hasonló megoldást fedezhetünk fel, és még az étteremről nem is szóltunk, pedig Cser Ádám séf nevét nem kellene elhallgatni: tizenhárom éves konyhai tapasztalatából hetet külföldön töltött, fine dining és street food tapasztalatokat felhalmozva. Dolgozott a londoni Mews of Mayfairben, a Soho híres Bon Daddies ramenezőjében, együttműködött Pascal Aussignac séffel – aki a Michelin-csillagos Club Gascon séf patronja –, emellett vezette a Comptoire Gascon nevű Michelin Bib Gourmanddal jutalmazott egységét is, ahol a vietnámi konyha csodáival megismerkedett.

Nekünk pedig „gyoza workshopot” is tartott: ázsiai batyukat készítettünk, mindent megtudtunk Ádámtól a japán, kínai és koreai változatokról, miközben a tészta gyúrásától a nyújtáson át eljutottunk a csomagolásig és kész falatkákig.

Ádám segítségével sokadszor is rácsodálkoztunk az ázsiai konyha őrületére, arra, hogy sokszor pofátlanul egyszerűen oldanak meg dolgokat, hogy aztán egy hirtelen félfordulattal olyan fűszereket és hozzávalókat adjanak az ételekhez, amire mi sosem gondolnánk.

Ádám elbánik a shiitake gombával

Hasonló személyes élmény nem vár minden egyes vendégre, ellenben a bemutató meggyőzött a Badhanna konyhájának autentikus alapanyagairól, és a kínálat egyediségéről, amennyiben nem egy az egyben másolnak recepteket, hanem – a hely szelleméhez igazítva – saját ízvilágot kialakítva.

De még ennél is lelkesítőbbek a tematikus napok, hétfőn és szerdán.
  • Bébipolippal, narancsos kacsával, esetleg zöldfűszeres tojással töltött tésztabatyu???
    Hétfő esténként a Badhanna séfje ezekhez hasonló fordulatokkal rukkol elő, az étlapon található fogások vadabb ötletek megvalósításával egészülnek ki. A hússal, tengeri herkentyűkkel vagy zöldséggel töltött tészta batyukat párolva, pirítva és sütve fogyasztják. A töltelék és a hajtogatási mód nemzetenként változó (lásd fent), a Badhanna japán, kínai és koreai variáció is készül. Az ázsiai gombócok mellé ízben passzoló koktélokat is kínálnak, mint például a Roku meggyes gin tonicot, vagy az Orange Negronit.
  • Szerda esténként pedig Experimental Kitchen vár, ami a séf és a szakácsok számára is lehetőséget ad az alapanyagokkal és a hazai közönség ízlésével való kísérletezésre. A cél kilépni a komfortzónából, és újabb ízeket felfedezni. Badhanna bátorsága olyan ételek elkészítésének is teret enged, mint például a haltej krokett yuzu kosho majonézzel, a fekete kagyló zöld curry, és a rákból készített bao burger. Könnyen lehet, hogy a kóstolók alkalmával bemutatott fogások a vendégek kedvenceivé válnak, és felkerülnek az étlapra is.

Tehát nekünk jutott mini főzőtanfolyam, beszélgetés Ádámmal, nem próbáltunk viszont ki tematikus napot. Ugyanez igaz ital és buli vonatkozásban is: a kiváló bártenderekkel együtt elkészítettünk kétféle koktélt: a citrusos, licsivelős és kókuszszirupos, könnyed Saigon Baigur prémium száraz ginnel bolondított italról tökéletesen el tudtuk képzelni, mennyire frissítően hat a Vietnám déli részén, a trópusi éghajlaton.

Valamivel ütősebb volt a következő, tonikos, uborkás, jeges mix – amihez az 54,5 fokos kiotói Ki No Bi száraz gin adta az alapot.

De a show szerves része volt, ahogy a két bártender lazán elmesélte az italok történetét, elmondta, mire érdemes figyelni, mesélt az eszközökről, és megkóstoltatta a gineket magukban is.

Nos, ilyen bemutató nincs folyamatosan, de az étlapon számos vagány koktélt találsz, és az is biztos, hogy ha érdekel, örömmel mesélnek majd neked is a részletekről. És persze itt is van, ami nekünk nem jutott: a szervezők egy hiánypótló, 25 pluszos korosztályt megcélzó klubot és közösséget építenének, méghozzá egész estés élményekre alapozva, vacsorával, egyedi koktélokkal, majd reggelig tartó bulival. Az ígéretük szerint „a nappal már jól ismert tér a hétvégi estéken átváltozik, és minden szeglete tartogat majd valami izgalmas dolgot”.

Felpörög a klubélet is

A Hercegprímás utcai helyszín színes múltra tekint vissza. Kultikus éjszakai klubként emlékszünk a Trafiqra, ami szinte napra pontosan hét éve zárt be a Badhanna helyszínén.

Novembertől a hely újra meghódítja az éjszakát is, élén Battival, alias Blatt Imi programszervezővel és dj-vel, a budapesti klubélet egyik jól ismert klub menedzserével, aki korábban olyan ikonikus helyek zenei felelőse volt, mint az Urimuri, és a Secret Room: „A megváltozott szórakozási szokásokat követve mi egy minden érzékszervre ható egész estés élményt szeretnénk megvalósítani, és ezzel összekovácsolni olyan embereket, akik egyformán nyitottak a gasztronómiai, a kulturális és a zenei ínyencségekre.”

A novemberben induló bulik fő zenei gerince egyfajta vidám hangvételű, dögös, vagány, dinamikus tech funk, disco tech, jazzy & groovy underground house, a szélsőségektől tartózkodva, de a mainstremet hangsúlyosan kerülve.

 

(Enteriőrfotók: Viszlay Márk, eseményfotók: Réthey-Prikkel Tamás)

Ez is érdekelhet:

Tetőbárral, csúcsminőséggel és virágillattal vár Kismarton új hotelje

A négycsillagos Hotel Galántha egyszerre városi, elegáns és egyedi. Eggyel több ok Burgenlandba menni.

40 ezres várólistája van egy frissen megnyílt étteremnek

Negyvenezres várólistája van a szeptember elsején megnyílt seattle-i Sushi By Scratch étteremnek, amit egy Michelin-csillagos séf visz, teljesen egyedi koncepció mentén.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában