Nemcsak a túlépítés megy a Balatonnál, de olyan kivételek is vannak, mint ez a tájba szépen beleillő családi ház, ami odabent hibátlanul kielégíti a mai igényeket.

Keveset beszéltünk annyit építészetről itthon, mint a balatoni be- és túlépítésekkel kapcsolatban (ezen kívül a műemlékvita, illetve az energiahatékonyság & fenntarthatóság kérdése emelkedik még ki a mezőnyből). A Balaton körüli történéseknek van egy kevéssé tárgyalt, ám annál fontosabb aspektusa: a jó példák bemutatása.

Ilyen a Tihanyban felépült, a környékbeli vulkanikus kőzetről elnevezett Bazalt-ház is. Hű marad a térség hagyományaihoz és kulturális értékeihez, ugyanakkor modern is – és mi éppen ezt szeretjük benne.

Ha nem tudnánk, hol járunk, akkor sem lenne nehéz kitalálni, pusztán ránézve a homlokzatra. Ne csak a homlokzat anyagára gondoljunk:

olyan finomságokra is, mint a figyelmes látogatóknak feltűnő vitorlás utalás.

Különös módon a ház előzménye egy palóznaki telekre tervezett ház, ami viszont végül nem épült meg; annak a tanulságait adaptálták a helyszínre. A tájba illeszkedést a homlokzat anyaghasználatán túl segíti a kétszintes ház léptéke is, a tetőformája és hajlásszöge, illetve a környékbeli klasszikus lakóházakat idéző egytraktusos, oromfalas struktúra. A megrendelő szabad kezet adott a Grafit Műterem építészeinek, a tervezési programot szorosan együttműködve alakították ki. Megrendelői igény volt a kőburkolat (amihez különféle vakolat-kő verziókat kipróbáltak), illetve a belsőépítészetben a kőris hajópadló.

Variációk a homlokzatra:

Szintén fontos megrendelői kérés volt egy felső terasz, ott pedig egy üvegkorlát, hogy ülve is élvezhesse a pazar kilátást.

Egyértelmű megrendelői kérés volt a külön tágas konyha, aminek a belsőépítészetét is felskiccelték, továbbá ők választották a bútorokat és egyes lámpákat is.

A belső tér kompromisszummentesen megfelel a mai igényeknek. Nemcsak az említett üvegkorlátos teraszon, de a földszinten is rengeteg a természetes fény. Sem a pergola, sem egy klasszikus tornác nem tudott volna ennyi fényt biztosítani, ezért az elosztással, az arányrendszerrel idézték meg a népi építészetet. Az árnyékolást egyszerű függöny oldja meg jelenleg, viszont idővel, igény szerint beépíthetőek külső vászon árnyékolók is.

Földszinti és emeleti alaprajz:

Mondani sem kell, hogy a kiválóan szigetelt, minőségi nyílászárókkal és hőszivattyúval ellátott ház télen-nyáron komfortos. Nyáron a tágas terasz a kedvenc, télen viszont ugyanolyan jól el lehet időzni a fényes, tágas, természetes anyagokkal teli belterekben.

A háziak ilyenkor odasétálnak a dizájnos könyvespolchoz, ami funkcionális elem is egyben.

A könyvespolc teteje egyben a lépcső korlátja, emellett a lépcső pozíciója praktikus: térelválasztó/dizájnelem szerepet is betölt, nincs elrejtve – vagyis szerves része a háznak, és nem egy lépcsőház.

A kőris furnér bútorok és egyéb elemek a Grafit Műterem tervei alapján készültek, és tökéletesen passzolnak a skandinávos-minimalista vonalhoz.

 

A tervezéstől az átadásig hét évig tartott a munka, ami nem kevés, cserébe viszont a megrendelőnek teljesültek az egyedi igényei a Balaton-part pedig kapott egy modern klasszikust, egy jó példát a leendő beépítésekre.

Bazalt-ház
Összterület: 86 m²
Tervezés: 2015-2018
Kivitelezés: 2019-2020
Vezető tervező: Varga Piroska DLA
Építész munkatárs: Fekete Ivett, Kiss Viktor
Kivitelező: Molnár József
Asztalos: Ács Péter, PTR Asztalosipari Kft.
Épületvillamosság: Handó József
Statika: Ther Tamás
Épületgépészet: Marosi Zsolt

(Fotók: Jaksa Bálint, Grafit Műterem)

Ez is érdekelhet:

Passzívház és okosotthon is készülhet vályogból és szalmából

Napelem a vályogházon, elektromos autót tölteni a faházból? Simán lehetséges: egy jól megépített ökoház egészségesebb az átlagnál, és jól megvan a legtöbb új technológiával.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot