Több mint egymilliárd eurót költ a város a függetlenedésre.

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energy 2027-ig összesen 1,29 milliárd eurót (átszámítva közel 500 milliárd forint) fektet be, hogy fokozatosan függetlenné válhasson a fosszilis energiahordozóktól. Ebből

  • 625 millió eurót hőtermeléssel kapcsolatos projektekbe,
  • 334 millió eurót a megújuló áramtermelés további kiépítésére,
  • 90 millió eurót környezetbarát hűtésre,
  • 160 millió eurót digitalizációra, e-mobilitásra és telekommunikációra,
  • 90 millió eurót az ellátás biztonságának további fejlesztésére

fordítanak. A Wien Energie a napenergia hasznosításában látja a legnagyobb fejlődési potenciált. Jelenleg négyszáz projektet vizsgálnak, amelyek összteljesítménye 600 megawatt, ezek között egyaránt találhatók tetőre telepített napelemrendszerek és 10 megawattos projektek a város vonzáskörzetében.

A cél, hogy 2022 során a telepített napelemek teljesítménye átlépje a 100 megawattos álomhatárt.

A Wien Energie jelenleg 320 naperőművet és napelem-rendszert üzemeltet Bécsben és környékén, amelyek összteljesítménye 85 megawatt. A cég 2021-ben 150 százalékkal növelte a napenergia segítségével előállított áram mennyiségét.

A Wien Energie spittelaui épülete és a hulladékégető (Fotó: Wien Energie)

A távhőnek szintén kulcsszerepet szánnak a város dekarbonizációjában: 2040-re Bécs hőigényének 56 százalékát távhő segítségével szeretnék fedezni, amelyet elsősorban földhőből és a környezeti hő felhasználásából nyernének. 2021-ben az előállított távhő 23,6 százaléka már megújuló forrásból származott, tizenötezer lakást valamint százhúsz vállalati ügyfelet kötöttek rá a távhőhálózatra. Ezen a területen is a lokális, kisebb városrészek hőellátását biztosító megoldások kidolgozására koncentrálnak.

Napelemeket szerelnek a Tenger Házára (Fotó:Wien Energie/Johannes Zinner)

A Wien Energie a hidrogénben is fantáziát lát: 2022-ben kezdik meg az első elektrolízisüzem építését, és átalakítják a donaustadti erőmű egyik gázturbináját is, hogy kísérleti jelleggel zöldhidrogént keverhessenek a gázhoz. Kutatják a zöld gázok és a hulladékból keletkező anyagok lehetséges hasznosítását, illetve a különböző tárolási technológiákat is.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Ez is érdekelhet:

75 millió forintnyi támogatást is kaphatnak napelem-telepítésre a bécsi cégek

A cél, hogy Bécsben 2025-re ötször annyi áramot állítsanak elő napenergia segítségével, mint most.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában