A cél, hogy Bécsben 2025-re ötször annyi áramot állítsanak elő napenergia segítségével, mint most.

Bécsben egy éven belül több mint 50 százalékkal emelkedett a városban található napelemek összteljesítménye. A városvezetés célja, hogy 2025-re megötszörözzék a napenergia segítségével történő áramtermelést, és további területeket, felületeket vonjanak be az áramtermelésbe. A most bevezetett támogatással arra szeretnék ösztönözni a cégeket, hogy szereltessenek napelemeket a parkolóik, raktárterületeik fölé, amelyek így árnyékolóként is funkcionálhatnak.

Napelemek árnyékolják Bécs egyik hulladékfeldolgozója, a Deponie Rautenweg parkolóját

„Bécs napenergia-stratégiájának egyik célja a területek ideális kihasználása. Mivel a nagy parkolók és raktárterületek már eleve aszfaltozottak, érdemes sokoldalúan kihasználni őket. A napelemrendszerek telepítésével a cégek csökkenthetik az energiafüggőségüket, és például maguk termelhetik meg az elektromos autótöltőkhöz szükséges áramot” – mondta Bécs klímavédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky.

A támogatásra minimum 100 négyzetméternyi lefedett területtel vagy 15 kWp teljesítményű napelemrendszerrel lehet pályázni. A hagyományos napelem-támogatás és az új támogatás révén 100 kWp-ig 500 eurós támogatás igényelhető kilowattpeakenként, efelett pedig 400 euró/kWp, vagy a támogatható költségek maximum 30 százalékát térítik meg.

Napelemrendszerenként maximum 200 ezer eurós hozzájárulás kapható.

A kísérleti időszak végéig – 2023. december 31-ig – egy pályázó maximum két projekttel pályázhat.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: PID/Houdek)

Ez is érdekelhet:

Bécs 2030-ra feleannyi növényvédőszert akar használni, mint most

Elfogadták a stratégiát, a fő elemek: érzékenyítés, képzés, és a szabályok szigorítása.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában