Elfogadták a stratégiát, a fő elemek: érzékenyítés, képzés, és a szabályok szigorítása.

Bécs a saját hatáskörébe tartozó területeken már az 1980-as évektől kezdve elkezdte csökkenteni a felhasznált növényvédőszerek mennyiségét, és teljesen felhagyott a problémás mezőgazdasági vegyszerek – például a glifozát – alkalmazásával, most azonban egy lépéssel tovább ment. A biodiverzitás és különösen a rovarfajok sokszínűségének megőrzése érdekében stratégiát dolgozott ki a város területén felhasznált növényvédőszerek mennyiségének minimalizálására.

Biozöldségek Lobauból

Az egyeztetés még 2018-ban kezdődött, a stratégia kidolgozásába minden érintettet bevontak: az állami és városi környezetvédelmi hatóságokat, a mezőgazdasági cégek képviselőit, a kiskerttulajdonosokat, és a környezetvédelmi szervezeteket.

A megvalósítást szolgáló intézkedések között szerepel a résztvevők érzékenyítése és képzése, valamint a növényvédőszerek ház körüli és kiskerti felhasználására vonatkozó törvényi feltételek szigorítása.

A stratégia központi eleme a bécsi mezőgazdaságban a fenntartható termelési és növényvédelmi módszerekre való folyamatos átállás, illetve a regionális élelmiszerellátás ösztönzése.

„Új, átfogó stratégiájával Bécs városa élen jár az osztrák tartományok között, és azt szeretné elérni, hogy állami szinten is bevezessenek ilyen irányba mutató kezdeményezéseket. Könnyebben lehessen például hozzáférni az ilyen jellegű adatokhoz, több kutatást és fejlesztést végezzenek ezen a területen, vagy támogassák azokat a településeket, amelyek önként ilyen vállalásokat tesznek” – mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelmi tanácsnoka.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája. Fotó: PID / C. Jobst)

Ez is érdekelhet:

Gyereküléses közbringákat is forgalomba állítanak Bécsben

A helyi közlekedési vállalat veszi át a közösségi biciklik üzemeltetését.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés