Elérte legmagasabb pontját a Bem József téri iroda- és hotelépület szerkezete.

Elérte a legmagasabb pontját a Bem József téri Bem Center irodaház, amit az ilyenkor szokásos bokrétázással ünnepeltek meg. Az egykori Radetzky-laktanya helyén lévő épület a tervezői szándék szerint ötvözi a város múltját és jelenét a jövő kihívásaival.

A hosszú történelmi múltra visszatekintő épület 2019-ben került a Market cégcsoport tulajdonába, meglehetősen leromlott, helyenként életveszélyes állapotban. Az átadón felidéztek egy kis híján sérülést okozó balesetet, amikor egy födém leszakadt, és az is elhangzott, hogy

„komoly mérnöki kihívásnak bizonyult a műemléki homlokzat megtámasztása. Statikusok egész csapata dolgozott azon, hogy egy kívülről összefogott, de belülre réspillérekre letámasztott acélszerkezet képében megtalálják a megoldást.”

A fentieket Májer András, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója mesélte el, aki a régészeti munkákról is beszámolt, többek között török pénzhamisítót és római kerámiákat is találtak, nem is csoda, mert összesen „a régészeti munkálatok során mintegy kétszáz érmét és több mint 1300 láda történelmi emléket mentettek meg az utókor számára a régészek. Az építkezési földmunkák során 85 000 m³ földet emeltek ki, kb. 29 000 m³ betont és 4100 tonna betonacélt dolgoztak be."

A Fekete Sas utca felől

A szerkezetkész épület kivitelezése a külső homlokzati munkákkal, és a belső terek kialakításával folytatódik. A műemlékvédett homlokzatrészen az eredeti, dualista kori díszítőelemeket is rekonstruálják majd, az épületet a terv szerint még idén decemberben átadják a bérlőknek. Az összesen 20 000 m²+ bérbeadható iroda- és kereskedelmi területtel rendelkező épület innovatív és környezettudatos megoldásokkal, hat szinten várja a beköltözőket.

Az egykori Radetzky-laktanya megújításának generáltervezője a Gunther Zsolt és Csillag Katalin vezette 3h Építésziroda, a BEM Center irodaház közös tereinek belsőépítészeti koncepcióját pedig a Studio This tervezői, Hadnagy Tímea és Ulmann István álmodták meg.

A fejlesztés részeként az ötcsillagos, 127 szobás Intercontinental Hotels Group által üzemeltetett Kimpton hotelt 2024 második negyedévében adják majd át. Meghökkentő, de elegáns belső tereinek is köszönhetően az upper-upscale boutique hotel igazi gyöngyszeme lesz Budapestnek, aminek az enteriőrjét a világszerte ismert Marcel Wanders belsőépítész iroda tervezte meg.

Az épületegyüttes a budapesti ingatlanpiacon kivételesnek számító „mixed-use" koncepciójának köszönhetően hatékonyan támogatja majd a munka-magánélet egyensúly megteremtését: a hotel vendégei számára széleskörű üzleti lehetőségeket kínál, az irodabérlők pedig a „one-step-shop" jegyében szinte mindent egy helyen intézhetnek el napközben, munkától a bevásárláson át a szórakozásig.

Az épületbe költöző üzleteket és szolgáltatásokat bárki felkeresheti, de nem ez a projekt egyetlen előnye a budapestieknek: rendeződik a környékbeli közlekedés, a Bem tér gyalogosbarát funkciót kap, a 3 szintes mélygarázzsal megszűnhetnek a szomszédos utcák parkolási nehézségei. A Dunához közelebb eső épületrészen kap helyet a hotel funkció, míg a mögötte elhelyezkedő területre kerül az irodaház.

(Forrás, látványtervek: Market Zrt. - Fejléckép: a Bem Center Pest felőli nézete)

Ez is érdekelhet:

Csehszlovákia legfényűzőbb szállodája volt, de nem tudtak vele mit kezdeni

A Hotel Praha építészeti és iparművészeti szempontból is érdekes volt, mégis lebontották.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés