Eredetileg a kormánypárt elitjének és a külföldi delegációknak épült a monumentális Hotel Praha, amely bár építészeti és iparművészeti szempontból is érdekes volt, a rendszerváltás után nem találták a helyét, ezért lebontották.

Sokan hajlamosan elintézni annyival a keleti blokk egykori építészetét, hogy brutalista betonmonstrumokat és lehangoló panellakótelepeket termelt, pedig időnként egészen érdekes épületek is születtek a kommunista érában. Például a Hotel Praha, amely Csehszlovákia legfényűzőbb szállodájának épült, eleinte csak a kiváltságosok lakhattak benne, és mivel a prágaiak később sem tudták befogadni, tíz évvel ezelőtt lebontották.

A reprezentáció csúcsa

A szálloda tervezésére 1971-ben írtak ki pályázatot, és 1975-ben indult az építkezés, amelynek során az akkori legjobb anyagokat és legmodernebb technológiákat használták fel. Az épületegyüttes különlegesen hullámzó vonalvezetése azt a dombot idézi, amire építették. A berendezést neves iparművészek és lakberendezők, a pompás csillárokat cseh üvegművesek alkották, a külső és belső kerámiaburkolatok is művészi igényességgel készültek.

Építése idején a pénz nem számított, ezért nem elégedtek meg a furnérral és a műbőrrel, mindenhol tömörfát és valódi bőrt használtak, ezért nem is volt szükség nagyobb felújításra a hotel működése alatt.

A térrel olyan nagyvonalúan bántak a tervezők, ami manapság már elképzelhetetlen lenne,

de mivel akkoriban csak helyi beszállítókat alkalmazhattak, ezért a fűtés és a légkondicionálás gépészete rengeteg helyet emésztett fel belőle.

A kommunista párt elitje, valamint a külföldi delegációk fogadására épült Hotel Praha a kor legfényűzőbb szállodájának számított. A hall grandiózus körlépcsője lenyűgöző látványt nyújtott, az uszodát kerámialapokkal borították, a trópusi üvegházra emlékeztető télikert pedig mozaikból készült mennyezetet kapott. Az ötemeletes szálloda különlegessége volt, hogy a 136 szoba mindegyikéből kitűnő kilátás nyílt a prágai várra.

Kihasználatlan álmok

A hotel 1981-ben készült el, és egészen a rendszerváltásig csak a kiváltságosok élvezhették a luxusát. 1989-ben aztán a prágai városvezetés tulajdonába került, és megnyitották a közönségnek is, ötcsillagos szállodaként üzemelt tovább, de már nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. 2002 után többször is tulajdonost váltott, majd bezárták, és 2013-ban bejelentették, hogy más célra fogják hasznosítani az értékes helyen lévő telket.

Mission Impossible

A Hotel Praha egyik leghíresebb vendége volt Tom Cruise, aki hat hetet töltött a szállodában a feleségével, Nicole Kidmannel és két gyermekével az első Mission Impossible forgatása alatt. Mivel a lakosztálya külön bejárattal és saját lifttel rendelkezett, ezért sosem zaklatták az újságírók, a színész pedig később levélben köszönte meg a szállodának, hogy tiszteletben tartották a magánéletét.

Nem nehéz megérteni, hogy annak idején a párt számára nagyvonalú terveket készítettek,

a hotel ugyanakkor a hatalmas területéhez képest kevés vendéget tudott fogadni. A szobák ugyan rendkívül tágasak voltak, az elnöki lakosztály alapterülete megközelítette a 400 négyzetmétert, de éppen ezért a komplexumot nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni. Alig több mint harminc évvel a megnyitása után a Hotel Praha a lebontás sorsára jutott.

Bontani vagy sem?

Még a bontás előtt nem sokkal cseh művészek és művészettörténészek műemlékké nyilváníttatták volna a szállodát, amely szerintük egyedi példája a korabelitől eltérő építészetnek. Az épület a formájával reagál a környezetére, amihez fogható nem sok létezik Csehországban, a berendezése pedig a kortárs művészet és dizájn szokatlanul átfogó együttese, ahol minden harmonizál egymással, és ezért érdemes lenne a megmentésre.

A használaton kívüli épületnek ugyanakkor akadtak ellenzői is, akik a lebontását követelték. Szerintük a Hotel Praha nem játszik jelentős szerepet a város építészetében, nem része a prágai panorámának, és a kerület stílusához sem illik.

A kritikusai szerint vasbeton erődnek épült, ami szükség esetén óvóhelyként menedéket nyújtott volna,

de nincs értelme fenntartani, az üzemeltetése és az átépítése is költségesebb lenne a kelleténél.

2014-ben kezdődött el a szálloda bontása, fél év alatt a teljes komplexumot eltüntették, és bár a tervek szerint iskolát építettek volna a helyére, végül városi park lett belőle. Szakértők szerint több száz műalkotás volt a hotelben, ezek nagy része az iparművészeti múzeumba, mások magángyűjteményekbe kerültek. A késő modern építészet példája, a brutalista stílusával is különleges Hotel Praha nem állta ki az idő próbáját.

Ez is érdekelhet:

Bejártuk a romosan is lenyűgöző jugoszláviai luxushotelt

A hetvenes években a Penthouse magazin alapítója nyitotta meg Krk szigetén a fényűző kaszinóhotelt, aminek romjain ma is lehet álmélkodni.

Bikaviadal-arénából építették ezt a csodás mexikói szállodát

A hetvenes évekig bikaviadalokat tartottak a 19. századi arénában, most luxushotel működik benne.

Börtönből alakították át ezt a finnországi szállodát

Az egykori börtöncellából kialakított szobát is lehet kérni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés