Ha tudni akarod, milyen lehet egy börtöncellában eltölteni egy éjszakát anélkül, hogy bűncselekményt kellene elkövetned hozzá, akkor foglalhatsz egy börtönszobát a finnországi Hotel Kakolában.

Finnország legrégebbi városa Turku, amit a 13. században alapítottak, sokáig az ország legnagyobb városának számított, pár évig főváros is volt. Az egyik dombján már az 1700-as években egy szegényház állt, amit bolondokházának neveztek, innen kapta a nevét: Kakola. A domb tetején 1853-ban épült háromszintes épületben munkásház és javítóintézet működött, később ezt alakították börtönné, amit az évtizedek során többször is bővítettek.

A Kakola egykor Finnország legnagyobb és legveszélyesebb börtöne volt.

A létesítményben csak férfi foglyokat tartottak, az ország összes híres bűnözője itt töltötte az idejét a hűvösön. 1890-ben újabb börtönépület készült el, az országban jellemző vörös téglából, kereszt alakúra. Ide az enyhébb büntetést töltő férfiak, első gyilkosok és ittas vezetők kerültek, az utcáról is behoztak csavargókat, és egy külön női szárnya is volt.

A kétezres években a börtönöket összevonták és egy új helyre költöztették, ezért a régi épületek 2015-től üresen álltak. Pár évvel később kezdődött a felújítás, amikor Hotel Kakola néven az egykori börtön stílusát megidéző hotellé alakították a komplexumot. Az épületegyüttesben a szállodán kívül lakások, étterem, pékség, kávézó és még spa is helyet kapott.

A legérdekesebb persze a hotel, ahol az egykori cellákból kialakított szobát is lehet kérni.

A börtöncellát megidéző szobán kívül persze teljesen hétköznapi stílusú hotelszobák, családi szoba és lakosztály és kivehető, rendezvénytermek és templom is van a szállodában. Az egykori rendeltetésére a börtönt idéző lépcsőház és folyosó, vagy a borbár mennyezetén lévő láncok, a székekre csatolt karperecek emlékeztetnek.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában