A Stirlingi Egyetem kutatói szerint a gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok képesek az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadni, és akár három napig is fertőzőképesek maradhatnak.

Richard Quilliam professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy míg a korábbi kutatásokat steril körülmények között végezték, ez volt az első olyan kutatás, amely azt vizsgálta, hogyan viselkednek a vírusok a szabadban. Ugyanakkor a szokásos laboratóriumi módszereket használták annak megállapítására, hogy a vízben lévő mikroműanyagokon talált vírusok fertőzőek-e.

Képünk illusztráció

Quilliam kiemelte, hogy mivel ezek a vírusok három napig fertőzőképesek a környezetben, ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a szennyvíztisztító művektől a nyilvános strandig eljussanak.

„Még ha egy szennyvíztisztító telep mindent el is követ a szennyvíz megtisztítása érdekében, a kibocsátott vízben akkor is vannak mikroműanyagok, amelyek aztán a folyón keresztül megérkeznek a tengerpartra” – magyarázta a szakember.

Miközben a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatása még bizonytalan, az kezd körvonalazódni, hogy ha a mikroműanyagdarabokon kórokozók telepednek meg, akkor az jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet.

A kutatási eredményekről született tanulmány az Environmental Pollution című folyóiratban jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek:

Al Gore: Abba kell hagynunk a jövőnk tönkretételét!

Globális megvilágosodásra buzdít az USA egykori alelnöke.

Az eddigi legnagyobb szivacsfehéredést tapasztalták Új-Zéland partjainál

Több tízmillió szivacsot érinthetett az elhúzódó tengeri hőhullám.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés