Bárki bemehet majd a gépbe, amit már az idén a helyére tesznek.

Sajátosan egészíti a japán OSO építésziroda a Henriquez Partners Architects tervezte, Seattle belvárosában épülő dupla toronyházat:

egy Boeing 747-es repülőt függesztene a két épület közé.

A gép két szárnyát levágják, a törzse párhuzamosan végigfut majd az épületek közt, a pilótafülke az utcára néz. Az installáció fölé üvegfödémet terveztek. A futómű és a hátsó szerelvény megmarad, a gépet acélgerendák tartják majd.

Nem (csak) öncélú mutatványról van szó: a jumbo jetet közösségi használatra szánják, ezért pallókon át bárki beléphet az egykori utastérbe, ahol az építtető Westbank irodái lesznek, valamint egy galéria.

A két toronyház Seattle-ben

Az installáció utal a város és a Boeing kapcsolatára is: a céget Seattle-ben alapította William E. Boeing 1916-ban, és egészen 2001-ig ott is volt a központja.

Ez a bizonyos 747-es 1990-től 2017-ig repült – öt évvel később a teljes 747-es sorozatot leállították. Jelenleg Kaliforniában, a Boeing „csontudvarnak” becézett szétszerelő üzemében dolgoznak a gépen, és úgy tervezik, még az idén Seattle-be szállítják.

A félig kieresztett futóműért külön jó pont jár

A beltér kialakításáért a Montalba iroda felel majd, de látványterveket egyelőre nem tett közzé. A Seattle látképét már önmagában is meghatározó két tornyot most is építik: a WB 1200 nevű épületekben összesen ezer lakás lesz majd, a szinteket körbevevő erkéllyel.

Az alsó három szinten, ahová a repülőt elhelyezik majd, boltok nyílnak majd, illetve a Live Nation koncertterme.

Az OSO-t 2017-ben alapította a világhírű építész, Kengo Kuma cégének két korábbi alkalmazottja, Esteban Ochogavia és Michael Sypkens. A K House nevű villaépületét dizájndíjakra is jelölték, míg a stúdió első, a Merrick Architecture-rel közösen jegyzett felhőkarcolóját éppen most fejezik be Vancouverben.

(Forrás: Dezeen, látványtervek: Westbank)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről