Bár a 80-as években épült a holland gömbfalu, még mindig igen jövőszerűnek tűnik. Rajkai Péter fotós járt a Bolwoningenben, mutatjuk, mit látott.

Az Amszterdamtól egy órányi autóútra fekvő ’s-Hertogenbosch nemcsak különleges nevéről (egyébként Den Bosch néven is fut), és a legismertebb szülöttéről, Hiernoymus Bosch festőről lehet ismert, hanem a világ egyik legkülönlegesebb lakóparkjáról, a Bolwoningenről is.

A holland városban ugyanis zajlott egy izgalmas építészeti kísérlet még a 80-as években. Az elkövető, vagyis az építész Dires Kreijkamp volt, aki egy 1968-ban kiírt lakóházpályázat utolsó elemeit valósította meg 1984-ben:

egy hagyományos lakótelep szélén golflabdákra hasonlító házakból húzott fel lakóparkot.

A tervezőket az inuit igluk és az afrikai agyagkunyhók inspirálták. Ezekből lettek ezek az öt és fél méter átmérőjű, könnyűszerkezetes gömbök, melyek egy-egy három méter magas betontalpon ülnek, tényleg úgy hatnak, mint a golflabdák ütés előtt. Ötven darab ilyen fehér golyó épült Den Bosch-ban.

A 2014-ben elhunyt Kreijkamp azt nyilatkozta, azért választották ezt a megoldást, mert ez a lehető legtermészetesebb forma, organikusan illeszkedik a környezetbe, emellett a legnagyobb térfogatot érhetjük el a legkisebb felülettel. Az épületek helytakarékosak és ökológiai szempontból is egyszerűen fenntarthatóak, azaz minden olyan feltételnek megfeleltek, amely a holland kormány elképzelése volt: innovatív és alacsony fenntartású házakat akartak építeni.

A gömbök összesen 106 négyzetméteresek, ami papíron elég nagynak tűnik. Az épületekben a gömb belső falán tekeredő lépcsőház mellett nappali, fürdőszoba és konyha is található, a közepén pedig egy vizesblokk.

Az átadás után Kreijkamp egészen haláláig azon dolgozott, hogy minél korszerűbbek legyenek az épületek, így ma már szél- és napenergiát is használnak a fenntartásukhoz.

Ennek ellenére nem lett átütő siker a golflabdapark, hiszen azóta sem épültek ehhez hasonló házak, ám Péter szerint a helyiek jól érzik magukat. És kedvesek is, az egyik srác épp takarított, rendezgetett a ház körül, amikor megkérdezte, tud-e valakit a lakók közül, aki beengedné pár fotó erejéig. A fickó pedig azonnal felajánlotta a saját gömbjét bejárásra. Illetve nem a sajátja volt, mivel szinte mindegyeket bérlik, többnyire fiatalok – mesélte a holland tárlatvezető. A házakban általában maximum egy-két ember él, nem túl tágasak belül, de a kialakításuk jópofa, mesélte Péter.

Rajkai Pétertől mutattunk már csodás fotókat:

A nemzetközi sajtó is felfigyelt a magyar fotós lenyűgöző képeire

Több mint százezer követője van az Instagramon, és már az angol Daily Mail is felfigyelt rá. Bemutatjuk Rajkai Pétert.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Ha ez a lány magyar lenne, Torres Dani lenne

Rég volt már brit modell a nap csaja